Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

LEVELEK

2014. november 03.

Áder János köztársasági elnök levele Tomislav Nikolićnak, a Szerb Köztársaság elnökének

Őexcellenciája
Tomislav Nikolić
a Szerb Köztársaság elnöke
BELGRÁD

Tisztelt Elnök Úr!

Örömmel értesültem arról, hogy a szerb kormány ez év október 29-én a Vajdasági Magyar Szövetség indítványára hatályon kívül helyezte a Csurog, Zsablya és Mozsor falvak magyar lakosainak kollektív bűnösségéről a második világháborút követően hozott közigazgatási döntést.

Meggyőződésem, hogy e régóta esedékes határozat elfogadása újabb fontos lépés a történelem nehéz örökségének meghaladása, a népeink közötti kölcsönös bizalom erősítése útján.

Büszkeséggel tölt el, hogy a folyamatot Elnök Úrral együtt indítottuk el 2012. őszi budapesti megbeszéléseinken, majd közösen folytattuk a tavaly júniusi, mélyen megindító csurogi kettős főhajtással.

Jól tudom, hogy a magyar–szerb megbékélés ügye a folyamat kezdetétől Elnök Úr kiemelt figyelmét élvezi. Engedje meg ezért, hogy külön is köszönetet mondjak Excellenciádnak e nagy fontosságú lépés feltételeinek megteremtéséért, a döntés előmozdításáért.

Bizonyos vagyok abban, hogy a kollektív bűnösség bélyegének levétele tovább mélyíti a magyarok és a szerbek közötti megértést, és más nemzetek számára is világos példát mutat a múlt terheitől való megszabadulás, a közös jövőt szolgáló együttműködés alapjainak megerősítésében.

Elnök Úrnak további sok sikert, jó egészséget kívánok.

Budapest, 2014. november 3.

Áder János

Vízügyi cselekvési program
Vízügyi cselekvési program
Legújabb videó
Legújabb kiadvány
Legújabb kiadvány