\

Kitüntetések

Magyarország 2011. évi új Alaptörvényének 9. cikk (4) pontja értelmében a köztársasági elnök törvényben meghatározott kitüntetéseket, díjakat és címeket adományoz.

A Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény értelmében a köztársasági elnök – a miniszterelnök előterjesztésére – a következő állami kitüntetéseket adományozhatja:

Magyar Szent István Rend
Ez a legmagasabb állami kitüntetés, amelyet a 2011. évi CCII. törvény alapított meg. A Szent István Rend – a Mária Terézia magyar királynő által 1764. május 5-én alapított Szent István Rend megújításaként – a Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb, különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál. A törvény erejénél fogva Magyarország köztársasági elnöke a Szent István Rend kitüntetettje.

Magyar Érdemrend nagykeresztje a lánccal és az aranysugaras csillaggal

Az 1991-ben alapított érdemrend hazánk legmagasabb állami kitüntetése volt a 2011. évi CCII. törvény hatálybalépéséig, amelyet kizárólag államfők, királyok kaptak meg. A törvény erejénél fogva Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend nagykeresztje a lánccal és az aranysugaras csillaggal osztályának kitüntetettje.

Magyar Érdemrend nagykeresztje
Magyar és külföldi állampolgárnak adható kitüntetés, amely a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenység elismerésére szolgál.

Magyar Corvin-lánc
A Corvin-láncot Orbán Viktor miniszterelnök első kormányzati ciklusa során miniszterelnöki elismerésként hozta létre. A 2011. évi CCII. törvény által állami kitüntetés rangjára emelt Magyar Corvin-lánc a magyar tudomány és művészet, valamint a magyar oktatás és művelődés fellendítése terén szerzett kimagasló érdemek elismerésére szolgál. Kitüntetettjei alkotják a 15 fős Corvin-lánc Testületet. A testület, tagjainak esetleges elhalálozása esetén, új kitüntetés adományozása révén bővül ismét 15 fősre.

Magyar Becsület Rend
A Magyar Becsület Rend Magyarország és a nemzet érdekében teljesített kiemelkedő szolgálat vagy hősiesség elismerésére szolgál.

Az alábbi érdemrendek és érdemkeresztek mindegyike a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenység elismeréseként adományozható magyar és külföldi állampolgároknak egyaránt. Az érdemrendeknek és az érdemkereszteknek polgári (zöld) és katonai (piros) tagozatuk van.

Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal

Magyar Érdemrend középkeresztje

Magyar Érdemrend tisztikeresztje

Magyar Érdemrend lovagkeresztje

Magyar Arany Érdemkereszt

Magyar Ezüst Érdemkereszt

Magyar Bronz Érdemkereszt

Legújabb kiadvány
Legújabb kiadvány
Legújabb videó