Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

INTERJÚK

2016. október 01.

Áder János köztársasági elnök interjúja az M1 Ma este című műsorának

– Most következő vendégem nemcsak kijelölheti a népszavazás napját, hanem akár egymaga is kezdeményezhetne referendumot. Több jelentős nemzetközi eseményen vett részt az elmúlt két hétben, ezek mindegyikén központi kérdés volt a klímaváltozás és az ezzel szorosan összefüggő migráció. Legalább annyira érdekes lehet tehát, hogy mit gondol október 2-áról, hogyan vélekedik országunk és az európai kontinens rövid és hosszú távú kihívásairól. Köszöntöm kedves nézőinket, a stúdióban pedig köszöntöm Áder János köztársasági elnököt. Jó estét kívánok!

– Jó estét kívánok, tisztelettel köszöntöm a kedves tévénézőket is!

– Elnök úr, az ön tisztsége kifejezi a nemzet egységét. Most mégis egy olyan referendum előtt állunk, amely – akárcsak a kettős állampolgárságról szóló népszavazás – komoly politikai vitákat, csatározásokat generált. Mit gondol a referendumról?

– Ha megengedi, a kérdés politikai részére inkább a beszélgetésünk végén térnék ki, mert nem lesz érthető a válaszom, ha nem ágyazzuk tágabb összefüggésrendszerbe. A bevezető kérdésében arra utalt, hogy az elmúlt hetekben több alkalommal is különböző fórumokon, Plovdivban, New Yorkban, más alkalmakkor is fölmerült az a kérdés, hogy a klímaváltozás milyen összefüggésben van a modern kori népvándorlással. Ma mindenki inkább erről a népvándorlásról beszél, és nem ennek a kiváltó, elsősorban kiváltó okairól. Legfőbb kiváltó okként mindenki a háborús konfliktusokról beszél, és kevésbé a klímaváltozásról. Az elmúlt években több alkalommal, nemzetközi fórumokon, egyetemi előadásokon próbáltam azt a hallgatósággal érzékeltetni, hogy itt egy sokkal átfogóbb problémáról van szó. És ha megengedi, én inkább innen közelíteném meg a kérdést. Miért? Azért, mert a kampánynak vége van, de ez a probléma, amiről beszélünk, és amiről szeretném tágabb összefüggésben kifejteni a véleményemet, ez velünk marad. Méghozzá nemcsak most, hanem a következő években és évtizedekben is.

– Világos, elnök úr, és érthető is az ön álláspontja, nyilván kifejti majd vagy megindokolja, hogy miért így gondolja. De az európai átlagpolgár, vagy beszéljünk akár csak a magyar választópolgárokról, a közvetlen tapasztalatai alapján dönt, illetve tételezzük fel, hogy még a saját életében vagy életútján belül várható kihívásokra próbál meg reagálni, vagy azok ellen védekezni. Nem várható el, hogy évtizedes, évszázados távlatokban jelentkező kihívásokról döntsön itt és most. Nincsenek is információi. Közvetlen összefüggés van a klímaváltozás és a népvándorlás között belátható időtávon belül?

– Hát akkor hadd segítsek ennek az információs hiátusnak a kitöltésében. Egy kis hírcsokrot ajánlok a kedves tévénézők figyelmébe. Az Amerikai Egyesült Államok hivatalban lévő elnöke, Barack Obama azt mondta egy évvel ezelőtt, hogy az amerikai gazdaságra, az Amerikai Egyesült Államokra leselkedő legfontosabb nemzetbiztonsági kihívás a klímaváltozás. Érdekes módon két héttel később a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága hasonló következtetésre jutott egy politikai állásfoglalás keretében. Nemrégen értesülhettünk arról, hogy a Víz Világtanács és a Világbank együttesen a fenyegető, közelgő vízválságról tett közzé egy jelentést, méghozzá húsz éven belüli időpontra teszik ennek a vízválságnak a bekövetkezését akkor, ha nem teszünk semmit sem. Három dolgot szeretnék a kedves nézők figyelmébe ajánlani. Nagyon sok tényt, adatot lehetne felsorolni, de csak hármat szeretnék mondani. Az egyik ez az ENSZ menekültügyi hivatalának a 2015-ös jelentéséből származó adat – azóta a helyzet valószínűleg tovább romlott –, ekkor már 65 millió ember volt úton a világban, akik vagy háború miatt, de inkább a súlyos aszályok és a bekövetkező vízhiány miatt kényszerültek lakóhelyük elhagyására. Egy részük a szomszéd faluig jutott, egy másik részük nagyvárosokba, további részük szomszédos országokba, és van, aki eljutott Európába is. Egy másik ENSZ-ügynökség pedig nemrégen tette közzé a jelentését, amely szerint ha a Föld degradációja, tehát a termőföldek minőségének a romlása a jelen ütemben folytatódik, akkor tíz éven belül további ötvenmillió ember fogja elhagyni a földjét és természetesen a lakóhelyét, szülőföldjét is, mert nem tud már megélni. És egy harmadik adat, csak hogy a vízválság nagyságrendjét érzékelhessük, szintén részben az ENSZ, részben pedig egy holland kutatóintézet adata ez, miszerint ötszázmillió ember, ez több, mint az Európai Unió lakossága, tehát ötszázmillió ember él ma a Földön olyan területen, ahol kétszer annyi vizet fogyasztanak nap mint nap, mint amennyit a természet pótolni tud. Rövid időn belül elfogy a vizük. Ez a helyzet, ez a nemzetközi helyzet.Vízügyi cselekvési program
Vízügyi cselekvési program
Legújabb kiadvány
Legújabb kiadvány