Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

INTERJÚK

2015. május 15.

A 24. órában vagyunk, de most még változtathatunk – Áder János interjúja a hirado.hu-nak

Honlapot indított a köztársasági elnök www.elobolygonk.hu címmel, hogy minél több aláírás összegyűljön a decemberben esedékes klímacsúcsra. Párizsban az lesz a világ vezetőinek feladata, hogy megoldást találjanak a Föld – környezetszennyezésből adódó – halálos betegségére, a globális klímaváltozásra. Áder János a világon elsőként csatlakozott Al Gore volt amerikai alelnök kezdeményezéséhez, akinek célja, hogy a következő hónapokban egymilliárd (!) aláírást összegyűjtve a Föld lakói nyomást gyakoroljanak a világ vezetőire a glóbusz egészségének helyreállításáért. Mert a tudósok szerint már a 24. órában vagyunk! A hirado.hu kérdéseire az elnök az államfői rezidencián válaszolt.

– Az ambiciózus terv lényege tehát, hogy decemberre összegyűljön egymilliárd támogató aláírás. Itt, Magyarországon mennyi támogatóra számít?

– Al Gore a világon minden hetedik embert szeretne megszólítani és arra biztatni, hogy az általa indított honlapon – a liveearth.org címen – legalább egy perc erejéig elidőzzön, regisztráljon és "emelje fel a hangját". Mi is átvettük ezt a megfogalmazást: az elobolygonk.hu oldalon mi is azt kérjük Magyarország polgáraitól, hogy emeljék fel a hangjukat. Ez nem jelent mást, mint hogy ha egyetértenek a célkitűzéssel, akkor - egy rövid regisztráció után, ami megfelelő adatvédelmi megoldásokkal körbe van bástyázva – csatlakozzanak a felhíváshoz.

– Mi a kezdeményezés célja?

– Nyomást gyakorolni azokra a politikai döntéshozókra, különösen a nagy szén-dioxid-kibocsátással rendelkező országok vezetőire, akik részt vesznek majd a párizsi csúcstalálkozón. Hiszen ma már nemcsak szemtanúi, de szenvedő alanyai is vagyunk annak, amit globális felmelegedésnek hívunk, s aminek a legfőbb előidézője maga az ember. Egy több mint 270 tudósból álló testület – az ENSZ tudományos tanácsadó testülete – írt egy nagyon részletes tanulmányt, amelyben összefoglalták, hogy mire kell felkészülnie a Föld népességének, minden egyes országnak, hogyha nem változtatunk a mostani tendencián.

– Ha nem változtatunk, mi történik?

– A legfontosabb, hogy most még változtathatunk. Változtathatunk azzal, hogy a jövőben nem bocsátunk ki olyan sok szén-dioxidot, üvegházhatású gázt a légkörbe. Mi fog történni, ha jelentősen nő a földfelszíni hőmérséklet? Például elkezd olvadni a jégtakaró mindenütt: nemcsak a sarkvidékeken, hanem a hegyekben is. Ez megkezdődött – sőt, drámai méreteket ölt! Elkezdett emelkedni a tengervízszint, ami nagyon sok embert, akik közvetlenül a tengerpart mentén élnek évezredek óta, a lakóhelyének elhagyására fog kényszeríteni…

– Azt jósolják, akár Hollandia is eltűnhet a Föld színéről.

– A hollandok megtanultak védekezni, majd magasítják a gátjaikat, de például Banglades esetében ez már nem ilyen egyszerű. Ötvennégy olyan ország van, ezek kicsi szigetállamok, amelyek, ha nem vigyázunk, lehet, hogy tényleg eltűnnek a Föld színéről, ilyen például a Marshall-szigetek. Az ott élőknek más földrészekre kell költözniük. Ha nem változtatunk, szélsőséges időjárási viszonyokra kell készülnünk: ahol eddig nem volt aszály, ott gyakrabban lesz, ott pedig, ahol eddig ritkán volt árvíz, nagy árvizek várhatók. A tengerek elsavasodása következtében teljes ökoszisztémák borulhatnak föl, ami a tengeri faunát érinti érzékenyen, ez pedig természetesen a tengeri halászat jövőjét is befolyásolja. Tegyük hozzá: ma egymilliárd ember elsődleges táplálékforrása a tengerekből, óceánokból származik. Vízellátási problémák, élelmiszer-termelési és -ellátási gondok várhatók. És nem utolsósorban, ha ez a helyzet bekövetkezik, akkor azok az emberek, akik ezeken a területeken élnek, elvándorolnak majd, tehát lesz egy a mainál jelentősebb migráció is. Az ENSZ-jelentés azt is valószínűsíti, hogy a fogyatkozó vízkincs birtoklásáért háborúk robbanhatnak ki.Legújabb videó