Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

INTERJÚK

A 24. órában vagyunk, de most még változtathatunk – Áder János interjúja a hirado.hu-nak

– A gombnyomás nyilván nem elég.

– Biztosan ismeri a Száll a kakukk fészkére című regényt vagy az abból készült filmet. Abban van egy meghatározó jelenet, ami arról szól, hogy hogyan tudunk – vagy nem tudunk – kitörni egy csapdahelyzetből. Van egy hatalmas, egymázsás csaptelep a színen, McMurphy, a főszereplő pedig azt mondja, hogy úgy tudunk innen kiszabadulni, hogy azt fölemeljük, egyszerűen bedobjuk a rácsozott ablakba és kimegyünk. Próbálja, próbálja, de nem megy neki. És akkor odamennek hozzá az ápoltak, a társai hogy: „Na, mi van? Mégsem sikerül megszöknöd? Neked sem sikerül?” És ő mit mond erre? Azt, hogy „én legalább megpróbáltam”. És a végén a csattanója a filmnek az, amikor az indián származású óriás, a Főnök, aki végig azt tetteti, hogy süketnéma, megfogja a mázsás csaptelepet, fölemeli, ahogy McMurphy mondta, belevágja az ablakba, és elsétál a zárt intézetből. Ő végül kiszabadul.

– Azon kívül, hogy regisztrál valaki az elobolygonk.hu honlapon és csatlakozik a felhíváshoz, van jó néhány gyakorlati lehetősége is, amit a hétköznapokban tenni tud az ügy javára.

– Igen. Az például az én felelősségem, hogy a pillepalackot a hulladékszigetre viszem el. Vagy: ma már részben uniós támogatással napelemet és napkollektort lehet szerelni a házak tetejére. Ha végigmegyünk Európa nyugatibb felén, lassan már a tehénistállókon is ezt látjuk. Ezzel ugyanis a ház energiafogyasztását részben vagy egészben meg lehet oldani. Modern technológiákat használunk ahhoz is, hogy az épületek szigetelése optimális legyen, azaz kevesebb energiával fűtsük, hűtsük a lakásainkat. Takarékosabban bánhatunk a vízzel. Ezek apróságok, de így mégis igazzá válik a közmondás: sok kicsi sokra megy. Ha mindenki egy picit jobban odafigyel ezekre a dolgokra, már előrébb leszünk. És még ezer módszert föl lehetne sorolni: kevesebbszer permetezek, másfajta vegyszert használok, szárazságtűrő növényeket telepítek a kertbe. Ha kivágok egy fát, ültetek másik kettőt, és nem lebetonozom a helyét. Igen, ezek apróságoknak tűnnek – de a gyermekeinket már erre kellene nevelnünk.

Pauska ZsoltLegújabb videó