Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

INTERJÚK

A Föld kibillent ökológiai egyensúlyából – Áder János interjúja a Mediaworks Hungary napilapjainak– Milyen biztató jelek vannak a megegyezésre?

– Biztató, hogy a két legnagyobb szennyező, a kibocsátás feléért felelős Kína és Egyesült Államok a múlt év végén tárgyalt egymással. Megállapodásuk azonban nem volt elég ambiciózus. Talán ezért is indította el Al Gore volt amerikai alelnök nemzetközi klímavédelmi akcióját. Magyarország elsőként csatlakozott a kezdeményezéséhez. Al Gore egymilliárd támogatóval kíván nyomást gyakorolni a párizsi klímacsúcson résztvevő vezetőkre. Ehhez a mozgalomhoz csatlakozott Magyarország. A csütörtökön elindított www.elobolygonk.hu weboldalon bárki felemelheti hangját a klímaváltozás ellen. Biztató, hogy a kínai állami vezetés néhány héttel ezelőtt deklarálta, hogy az első számú probléma számukra a környezetszennyezés. Hiába nő évi 8 százalékkal Kína GDP-je, ha az ennek következtében okozott környezeti kár mértéke ezt jóval meghaladja. Egy új gyár elindulásánál a jövőben remélhetően azt is figyelembe veszik, hogy a termelés révén hogyan szennyeződik a levegő, a víz, mennyivel nőhet a tüdőrákosok száma, hogyan drágulnak a vízellátási, víztisztítási költségek.

– Mennyire környezettudatos a magyar lakosság?

– Ha van világos és egyértelmű cél, akkor az emberek igenis hajlandóak arra, hogy környezettudatosan cselekedjenek, és ebben felelőssége van a politikusoknak és a sajtónak is. Amikor elindult a szelektív hulladékgyűjtés, hamar kiderült, hogy kevés a konténerek száma, olyan hamar megtöltötte a lakosság. Óriási jelentkezés volt a hűtőgépcsere programra is, amely révén környezetkímélőbb, energiatakarékosabb gépekre tehettek szert a fogyasztók.

– Mennyiben nevezhetőek környezettudatosnak a rendszerváltás óta lévő kormányok? A jelenlegi kabinetet is érik támadások, a korábbi környezetvédelmi államtitkártól is, hogy az anyagi hasznot előrébb helyezik a környezetvédelemnél.

– Szerintem azt a paradicsomi állapotot, hogy mindenki elégedett lesz az adott hivatalban lévő kormány környezetvédelmi tevékenységével, nem tudjuk mostanában elérni, de ne is tűzzük ki ezt most célként. Próbáljuk meg arra felhívni a politikai döntéshozók figyelmét, hogy a környezetvédelmi szempontoknak igenis van létjogosultsága. A klímaváltozás ugyanakkor nem csak egy megoldandó probléma, hanem egy lehetőség is az ipar számára, hogy modern technológiákat honosítsanak meg piacképes termékek létrehozására. Reményre adhat okot, hogy ma már nincs ólmozott benzin, nem használunk azbesztet, betiltották az ózonpajzsot tönkretevő gázokat.

– Az ENSZ tanácsadó testülete szerint a klímaváltozás miatt felerősödik majd a migráció. A magyar kormány megfelelő válaszokat ad a bevándorlás kérdésére?

– A tanulmány szerint élelmiszer- és ivóvízhiány lesz, a tengerszint emelkedése miatt sok millió embernek a lakóhelye kerül veszélybe. Ezek a problémák pedig migrációs hullámot indítanak el. Magyarország számára az a kérdés, hogy tud-e minden évben 40 ezer gazdasági menekültről gondoskodni. Van-e ehhez megfelelő forrásunk, kapunk-e ehhez megfelelő külföldi támogatást? Tudunk-e számukra építeni megfelelő mennyiségű iskolát, óvodát, kórházat, munkahelyet, egészségügyi és szociális intézményt?

– Mi a véleménye a paksi bővítésről és az ezzel kapcsolatos, mintegy 3000 milliárd forintos hitelszerződésről?

– Emissziós szempontból az atomerőművek létjogosultságát nem lehet megkérdőjelezni, de első a biztonság kérdése. Hat-nyolc éve egyértelmű politikai konszenzus volt a paksi bővítésről, én ma is ehhez tartom magam. A hitelszerződésről pedig annyit, hogy ilyen kedvező konstrukciót senki más nem ajánlott.Legújabb videó