Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

INTERJÚK

A Föld kibillent ökológiai egyensúlyából – Áder János interjúja a Mediaworks Hungary napilapjainak– Milyen megoldást tartana megfelelőnek a fűtőanyagok tárolására, szállítására?

– Ezt a kérdést a szakemberekre bíznám. Az első számú szempont itt is a biztonság.

– Igen sokszor nyilvánítja ki a véleményét vízgazdálkodási ügyekben is. Mi a véleménye a Tisza menti tározók építéséről?

– Mára teljesíthetetlenné vált az a korábbi szabály, hogy a mindenkori legmagasabb vízszint fölé kell emelni a gátakat egy méterrel. A töltések magasítása a Tisza mentén reménytelen küzdelem lenne, ezért szükség van a tározókra. Néhány éve a Zagyva torkolatánál árvízkor már a panelházak kétemeletes magasságánál volt a vízszint. A víz elvezetésére szolgáló tározók fele elkészült már. A kérdés az, hogy Ukrajnában is mielőbb megépülnek-e. Jelenleg erre nincs anyagi forrásuk, ezért nemzetközi tárgyalásaim során az Egyesült Államok segítségét kértem a megoldáshoz.

– Nemrég azt kezdeményezték, hogy a bányajáradék csökkentésével a palagáz kitermelését ösztönözzék. Ez mennyire veszélyeztetné a felszín alatti vízkincsünket?

– Ebben a kérdésben az óvatosság az indokolt: én semmilyen ipari technológiát nem támogatnék, ami a felszín alatti vízkincsünket veszélyeztetné. Az unió nem akarja engedni a palagáz kitermelését, ez nem egy környezetbarát technológia. Bár nagy szükségünk lenne saját nagy mennyiségű gázra, de nekünk az édesvíz a legnagyobb kincsünk, ez biztosítja majd, hogy a Kárpát-medencében megfelelő körülmények között élhessünk. Lehet, hogy át kell alakítani majd mezőgazdasági termelésünket, szárazságtűrő növényeket kell majd nemesíteni és termeszteni, öntözőcsatornákat kell majd építeni, de a vízkészletünk segítségével az ellátásunkhoz szükséges mennyiségű élelmiszert meg tudjuk majd termelni, ha felelősen gazdálkodunk.

– Mennyire veszélyeztetik az utóbbi időben megszaporodó fürdőépítések a felszín alatti vízkészletet?

– Nagyon sok jó megoldást láttam, ahol a gyógyturizmus, a gyógyászat, a környezetvédelem, a fenntarthatóság szempontjait egyszerre lehet érvényesíteni, kiváló példa van erre a 80-as években a bányászat miatt súlyos veszélybe került Hévízen.

– Mi a véleménye arról, hogy nemrég a kereskedelmi halászatban betiltottak bizonyos eszközöket?

– A korábbi szabályozással sokan visszaéltek, olyan eszközöket használtak, amelyek már a halállomány természetes reprodukcióját veszélyeztették, az egyetlen szempont a rövid távú profit volt, ami nagyon súlyos károkhoz vezetett. Ezért szükséges volt a szigorítás. A hagyományos, kis szerszámos eszközök használatát nem tiltották meg. A lakosság által elfogyasztott hal jelentős részét, 85-90 százalékát halgazdaságokban, mesterséges körülmények között állítják elő. Jó minőségű hal fogyasztására továbbra is lehetőség lesz. A szigorítást követően, ha megfelelő mennyiségű hal lesz újra a vizeinkben, a horgászturizmus fellendülése révén mindenki megtalálhatja majd a számítását.

Éber SándorLegújabb videó