Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

ELNÖKI NYILATKOZATOK

2012. október 23.

Elnöki nyilatkozat az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján

56 évvel ezelőtt új fejezet kezdődött a világ történelmében. Új fejezet, mert nem volt rá egyetlen példa sem korábban, hogy a kettészakított Európában egy ország népe lázadjon fel a szocialista világrend ellen: a zsarnokság helytartói, a pártállami terrorgépezet, a besúgók, a hazugság börtönőreinek világával szemben. A világtörténelem új fejezetét akkor Magyarországon írták.

Azon az 56 évvel ezelőtti keddi napon lélekben újjászületett egy ország, aminek az egész földkerekség vált tanújává. A világ szemében egyszersmind egy új nemzet is megszületett ekkor: a szabadság nemzete. 56 évvel ezelőtt itt, Európa szívében mi, magyarok voltunk ez a nemzet.

1956. október 23-a óta magyarnak lenni annyit jelent, mint a szabadság nemzetéhez tartozni. Azon az 56 évvel ezelőtti őszi napon nemzedékek találtak egymásra egyetlen kimondott közös óhajtásban. Fiatal és lélekben fiatal magyarok milliói mondták ki egy emberként, hogy saját kezükbe akarják venni sorsuk irányítását. Kimondták, hogy szabadságot, demokráciát akarnak. Kimondták, hogy életük árán sem tűrik tovább az önkény és igazságtalanság szocializmus nevében ránk erőltetett kegyetlen rendszerét, melynek tíz- és tízmilliók váltak áldozataivá a 20. században.

56 októbere szüleink és nagyszüleink nemzedékének forradalma volt. Nekik köszönhetjük a napot, mely 1990-ben visszanyert szabadságunkhoz elvezetett. Az ünnep méltósága ezért azt kívánja tőlünk, hogy ezen a napon elsősorban ő előttük hajtsunk fejet.

1956 októbere az 1848-ban megszületett politikai nemzetünk 20. századi magára találásának ünnepe. Az összefogásé, az egyetértésé, a közös értékeink melletti hitvallásé. Annak a belátásáé, hogy az az 56 évvel ezelőtti felszabadító nap nem pusztán gránitnál szilárdabb talapzat az ünnephez méltó szónoklatoknak. Sokkal több ennél. Közös alap, amelyre jövőnket építhetjük.

Ezért arra kérek minden magyar embert, éljen bárhol is a világban, Budapesten vagy New Yorkban, Brüsszelben vagy Kolozsvárott, hazánk vagy a nagyvilág bármely pontján, ezen a napon álljunk meg mindannyian egy főhajtásra, és osztozzunk a hősök iránti tisztelettel 1956. október 23-a felszabadító örömében.

Dr. Áder János
Magyarország köztársasági elnöke

Legújabb videó