Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

BESZÉDEK

2021. november 30.

Áder János köztársasági elnök beszéde a Planet Budapest 2021 Fenntarhatósági Expó és Világtalálkozó nyitóünnepségén

Ken Liu, kínai származású amerikai írótól származik a mondás: „Nem az számít, hogy mennyi időnk van, hanem hogy mit kezdünk vele.”

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Magyarország köztársasági elnökeként tisztelettel köszöntöm a Planet Budapest Fenntarthatósági Világtalálkozó és Expó résztvevőit.

Glasgow után néhány héttel a világ 120 országából azért gyűltünk össze, hogy a következő napokban a klímaváltozás mellett a fenyegető vízválságról, a biodiverzitás megőrzéséről, a körforgásos gazdaság megteremtésének feltételeiről tanácskozzunk.

Klímaváltozás – fenyegetés vagy lehetőség?
Energiabiztonság – nemzetközi stabilitás
Körforgásos gazdaság – zöld finanszírozás?
Víz- és élelmiszerbiztonság
Közlekedés és szállítás – a technikai ugrás kapujában
Városiasodás – mesterséges intelligencia és digitalizáció a fenntarthatóság szolgálatában
Hulladékgazdálkodás – a hulladék nem szemét, hanem nyersanyag?

Izgalmas témák, mindannyiunk sorsát érintő kérdések.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Önök közül sokan most először járnak Magyarországon. Joggal tehetik fel a kérdést, milyen országba érkeztek.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Önök egy olyan ország vendégei, amelyik az Európai Unió azon 10 országa közé tartozik, ahol 1990 óta több mint 30 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás. Ráadásul Magyarországon úgy csökkent 32 százalékkal az emisszió, hogy közben a GDP 64 százalékkal nőtt. (Az egyik legtekintélyesebb amerikai kutatóintézet, a World Resources Institute hat évvel ezelőtti adatai szerint mindössze 21 olyan ország volt a világon, amely egyidejűleg tudta növelni gazdasági teljesítményét és csökkenteni ÜHG kibocsátását.)

Önök egy olyan ország vendégei, ahol már ma a megtermelt áram 70 százaléka szén-dioxid-mentes, és ahol az elmúlt 100 évben közel duplájára nőtt az erdővel borított terület nagysága. Játsszunk el a gondolattal: mi lenne, ha csak a legfejlettebb országok – az úgynevezett G20-ak, amelyek a világ kibocsátásának 80 százalékáért felelnek – hasonló mutatókkal rendelkeznének (70 százalékos szén-dioxid-mentes áramtermelés, és duplájára növelt erdőterület).

Tisztelt Konferencia!

Bolygónk – táplál, éltet, gyönyörködtet – évmilliók alatt vált az általunk ismertté. 10 ezer éve alapvetően stabil a klímája, de mi egyetlen évszázad alatt ezt felborítottuk.

100-200 év is kell ahhoz, hogy 1 cm termékeny humusz keletkezzen. De mi néhány év alatt – rossz technológiával, kapzsisággal – a talajt terméketlenné tesszük.

A Földön lévő óriási víztömegnek csak 7 ezreléke könnyen hozzáférhető, jó minőségű, folyékony halmazállapotú édesvíz. De mi folyamatosan szennyezzük.

8 millió állat- és növényfaj él a bolygón. De a mi felelőtlenségünk következtében 1 millió veszélyeztetetté vált.

Tudjuk, hogy azok a természeti erőforrások, amiket évezredeken keresztül végtelennek hittünk, nagyon is végesek. Tudjuk, hogy társadalmaink biztonsága, gazdasági tevékenységünk sikere a természeti környezet megóvása nélkül nem lehetséges. Tudjuk, hogy a természet törvényei nem aszerint érvényesülnek, hogy milyen PR akciókba kezdünk. Évtizedek óta halljuk, mondjuk: gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan.

Ma ez már kevés. Ez a mondás ma – szerintem – helyesen így hangzik: cselekedj globálisan, cselekedj lokálisan.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Tőlünk néhány méterre, a szomszédos épületben ezekben a percekben nyílik meg a fenntarthatósági expó. Magyar, lengyel, cseh és szlovák vállalatok mutatják be termékeiket, ötleteiket a fenntartható élelmiszertermelés, vízgazdálkodás, energiaellátás, közlekedés, városépítés és hulladékgazdálkodás területén.


előző oldal12következő oldal

Legújabb videó
Legfrissebb sajtóközlemény
2022. január 11.
Közlemény a népszavazás időpontjának kitűzéséről