Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

BESZÉDEK

2020. december 10.

Áder János köztársasági elnök köszöntő üzenete hanuka alkalmából az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség online ünnepségére

Tisztelt Ünneplő Közösség!

Huszonkét éve kezdődött. Budapesten, a Nyugati pályaudvar szomszédságában, ahol a fagyos decemberi napokon az emberek jobbára csak sietősen közlekednek, a rideg köztér nyolc estére barátságos közösségi térré változott. Ima, áldás, zene és tánc, társaság, finom falatok. Azóta minden esztendőben újra és újra sokan vallották meg hitüket, szóltak itt egymáshoz, és adtak a maguk öröméből bőkezűen a fővárosiaknak.

Idén a 23. gyertyagyújtás – mint annyi minden más is – rendhagyó formát ölt: a virtuális térbe költözik. A járvány következtében éppen az vált lehetetlenné, ami a családból a nyilvánosságba kivitt ünnepet különlegessé tette: a személyes találkozás. A veszteség keserűségénél azonban sokkal fontosabb a cél, amiért elfogadható most ez a lemondás: nehogy egymásról kelljen lemondanunk. A mai helyzet másféle jelenlétet kíván. De a hanuka a zsidó otthonokba visszahúzódva, korlátok között is a szabadság, a fény ünnepe marad.

Önök jól tudják, hogy minden hanuka-gyertyatartón a nyolc napot jelképező ágon túl van egy kilencedik: a szolgagyertyáé. Róla gyújtják meg a többit, nélküle nincs továbbadott, folyton növekvő világosság. Erre a kilencedik gyertyára nézve gondoljunk idén hálás szeretettel mindazokra, akik a decemberi ünnepi napokban, a járvány közepette is szolgálnak. Azokra, akik életet mentenek, beteget ápolnak, az elesettekre vigyáznak, helytállnak az iskolákban, vagy mindannyiunk biztonságáért dolgoznak. És azokra, akik a nehezebb körülmények között is építik, éltetik, szervezik megtartó közösségeinket, hitükben őrzik az emberhez méltó élet tanítását, és hirdetik, továbbadják ünnepeink értékmegtartó üzenetét.

„Ahogy az ember nem élhet álmok nélkül, ugyanígy nem élhet remény nélkül sem. Ahogy az álmok a múltat tükrözik vissza, a remény a jövőt idézi meg.” A világhírű magyar származású amerikai író, Elie Wiesel szavai ezek. 1986-ban fogalmazott így, amikor átvette Nobel-békedíját. Túlélő volt, aki a múltat írta meg, és a jövőért cselekedett.

A hanuka egyszerre múlt és jövő. A megmaradásért vívott ősi küzdelem emlékezete, amely ugyanakkor a családok, az összetartozók ünnepe.

Kívánom, hogy zsidó honfitársaink örömünnepe növessze bennünk is a reményt. Minden fényre, minden lelki erőre nagy szükségünk lesz az előttünk álló időben.

Hag hanuka szaméah!

Legújabb videó
Legújabb kiadvány
Legújabb kiadvány