Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

BESZÉDEK

2020. december 02.

Áder János köztársasági elnök beszéde a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) online konferenciáján

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

„A szemléletváltás küszöbén”, ez a ma kezdődő vízérték-konferencia mottója.

Tisztelt Tanácskozás!

Ma már ennél talán előrébb tartunk, hiszen 43 éve, Mar Del Platában, az első – igaz, azóta is egyetlen – ENSZ-vízkonferencián mondták ki, hogy a cél az integrált vízkészlet-gazdálkodás kiépítése.

8 éve, hogy megszületett a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégiánk. Az első Budapesti Víz Világtalálkozón –2013-ban– meghatároztuk a vízzel kapcsolatos célokat. Az Agenda 2030-at 5 éve fogadtuk el, és ugyanabban az évben egyeztünk meg Párizsban arról, hogy az éghajlatváltozás elszabadulását hogyan kívánjuk megelőzni. A megállapodás végrehajtásakor fontos szerep jut a vízgazdálkodásunkat érintő szemléletváltásnak. 2015-ben megszületett a Kvassay Jenő terv, az új nemzeti vízstratégiánk.

Ezek mind-mind a fenntartható fejlődésünket szolgáló, szemléletváltásra épülő tervek, megállapodások, szándékok.

Ma már nem elvi döntéseket kell meghoznunk. Feladatunk, hogy a közös cél eléréséhez szükséges lépésekről, a végrehajtás módjáról, időtávjáról, a finanszírozás feltételeiről beszéljünk.

Henry Fordtól származik a megállapítás:“Az akadály az a rémisztő dolog, amelyet akkor látunk, ha levesszük szemünket a célról.”

Önök az ország kiváló szakemberei. Ezért a következő kérdésekkel fordulok Önökhöz, remélve, hogy a tanácskozás végére válaszok születnek:

– Hogyan érhetjük el, hogy ne hagyja el több víz az országot, mint amennyi belép hozzánk? Hogyan tudjuk megakadályozni az ország az ország 8-10 százaléknyi területének elsivatagosodását?

– A víz- és szennyvízműveink a legnagyobb energiafogyasztók közé tartoznak minden városunkban. Tudjuk, hogy a szennyvízben több kiaknázatlan energia van, mint amennyivel ma a vízműveket működtetjük. Mi a teendő annak érdekében, hogy átvágjuk ezt a gordiuszi csomót?

– Milyen döntésekre lenne szükség ahhoz, hogy hazánkban felgyorsuljon az integrált vízkészlet-gazdálkodás?

– Mit kell tenni annak érdekében, hogy vízközműveink nagyobb vállalati hatékonysággal működjenek, és mit ahhoz,hogy a fejlesztésekben élenjáró vízközműveink tapasztalatait más, bajban lévő cégeknél is alkalmazni lehessen?

– Mire van szükség ahhoz, hogy a vízhez kötődő adatbázisainkat össze tudjuk kapcsolni, és a digitális vízgazdálkodás feltételeit meg tudjuk teremteni?

– A vízveszteséget csökkentő fejlesztéseket hogyan lehet úgy szakaszolni, hogy ne egy kezelhetetlenül nagy összeg rémítse el a döntéshozókat, hanem egy okosan szerkesztett és fokozatosan hasznot hajtó megújulás terve bontakozzon ki.

Nehézségeinket az elmúlt években sokszor összegeztük. Feladat van bőven.

Önök között is biztosan vannak csüggedők, vannak pesszimisták. Biztatásul Assisi Szent Ferenc szavait idézem: „Előbb csináld azt, ami szükséges, utána azt, ami lehetséges, és máris azt fogod csinálni, ami lehetetlen.”

Eredményes tanácskozást kívánok mindnyájuknak.

Legújabb videó
Legújabb kiadvány
Legújabb kiadvány