Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

BESZÉDEK

2020. szeptember 04.

Áder János köztársasági elnök köszöntő beszéde Rubik Ernő: A mi kockánk című könyvének bemutatóján a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves Rubik Ernő!

Egyszer egy fiatalember befektetőt keresett a találmányához. A bank azonban, amelynek ajtaján kopogtatott, lehangoló választ adott: „Találmányát, amely valóban érdekes újdonság, gondosan megvizsgáltuk, de úgy látjuk, kereskedelmi szempontból nem kifizetődő.”

A levelet egy bizonyos J. P. Morgan, amerikai bankár írta alá, aki – ez ügyben legalábbis – nem bizonyult élesszemű üzletembernek.

De ki lehetett a feltaláló és mi volt a találmány? Nem más, mint Alexander Graham Bell – és a telefon.

A telefon végül is az emberiség történetének egyik legjövedelmezőbb ötlete, mind a mai napig tartó sikertörténete lett. Alapjaiban változtatta meg az életünket.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Majd minden találmányhoz hozzátartoznak a buktatók éppúgy, mint a lassú, aprólékos munka, a nem éppen látványos türelemjáték, vagy a váratlan fordulatok. A sikerre vivő – addig járatlan – utat tehetséggel, türelemmel, szívós, kitartó munkával kell járhatóvá tenni. A bűvös kocka története is jól példázza ezt.

Hogyan kezdődött?
Mi volt vele a célja?
Kinek mutatta meg először?
Hitt-e benne…?
Gondolta-e…?

Ezeket a kérdéseket helyettünk – a laikus kívülállók helyett – Rubik Ernő magának teszi fel ebben az újkötetben. A mi kockánk című könyv révén feltárul nemcsak az elvégzett munka, hanem az események sora, egy sajátos gondolkodásmód, világlátás, munkamódszer is.

„…mindig is törekedtem rá –írja Rubik Ernő –, hogy jobban megértsem a világot, különösen az olyan dolgokat, amelyeket természetesnek veszünk”.

A kocka immáron több mint 4 évtizede olyan természetesen van közöttünk, hogy éppen ideje volt, hogy az írjon róla könyvet, aki a legrégebbről ismeri. Aki megfaragta az első fakockákat, próbálta kibogozni az első gumiköteleket, és visszaállítani az eredeti állapotot.

Amikor 6 esztendővel ezelőtt New Jerseyben megnyithattam a Rubik-kocka feltalálásának 40. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást, felidéztem, hogy egy átlagos ember – adott esetben egy átlagos amerikai – egyetlen átlagos napja során hányféle olyan tárggyal, eszközzel találkozhat, ami magyar elmének köszönheti a létezését, használhatóságát.

Átlagos emberünk, képzeletbeli tengerentúli barátunk Bíró László golyóstollával írt, a Szent-Györgyi Albert által kinyert C-vitaminnal erősítette immunrendszerét, a Neumann János korszakos találmányának köszönhető számítógépen dolgozott, a magyar konstruktőrök jóvoltából született első Ford-modellek kései utódjával furikázott, Hollywood magyar sztárjainak filmjét nézte este a feleségével. És persze a Rubik-kocka rejtvényét is igyekezett megfejteni. Csupa-csupa olyan dolog, amit ma már természetesnek veszünk. De egykor magyar emberek kellettek hozzá, hogy feltalálják, megalkossák, és ezt követően mi használhassuk őket.

A mi kockánk már a címében érezteti, hogy ehhez a világsikerhez mi, magyarok érzelmileg erősen kötődünk. Hiszen innen, Magyarországról indult világhódító útjára. Nekünk ez a kocka elsősorban mindig piros, fehér, zöld – a többi szín csak ráadás.

Rubik Ernőnek – saját bevallása szerint is – szinte a gyermeke. Nekünk pedig büszkeségre okot adó rokonság: a magyar kreativitás hírnöke.

Már nem is csak egy tárgy, hanem végtelen rejtvény, időtlen, inspiráló jelenség, vizuális jel, továbbgondolt forma. Önmagán túlmutató szimbólum. Újra és újra örömet – meg néha egy kis bosszúságot –, de mindenképpen kihívást adó feladvány.

Létezésével azt a tételt igazolja, amit Rubik Ernő így fogalmazott meg: „Aki kíváncsi, mindig talál rejtvényeket maga körül. Aki eltökélt, meg is oldja őket.”

Hölgyeim és Uraim!

A kötetből kiderül – ennyit talán elárulhatok −, hogy Rubik Ernő az íráshoz úgy általában nem sok kedvet érez. Nem számoltam meg, hányszor figyelmezteti olvasóját, hogy ő voltaképpen nem szeret írni. A helyes szám valahol a kocka oldalai és az összes kirakható variáció száma között lehet.

De azért meg kell hagyni, hogy a sokat szabadkozó nemszeretésből végül egy izgalmas könyv, egy lebilincselő olvasmány született. Vallomás, amely szórakoztatóan mesél, elmélkedik. Titkokba avat be. Arról ír, ami a kocka lényege: kíváncsiságról, megértésről, rejtvényről, kitartásról, kérdésekről és válaszokról.

S noha a könyvet forgatni jóval kevesebb irányba lehet, mint a kockát, biztos vagyok benne, hogy népszerű lesz, akárcsak a könyvírója, Rubik Ernő és főhőse, a mi kockánk.

Legújabb videó
Legújabb kiadvány
Legújabb kiadvány