Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

BESZÉDEK

2019. december 10.

Áder János köztársasági elnök beszéde Koszovóban, a magyar KFOR Kontingens Novo Selo-i táborában

Honvédek!

Misszió. Így nevezzük azokat a katonai fellépéseket, amelyek során a NATO-országok együtt teljesítenek béketeremtő, békefenntartó szolgálatot szerte a világon.

Misszió. Egy szó, amit a világon szinte mindenhol használnak, mindenütt megértenek.

Jelentése: küldetés.

Önök a 21. magyar kontingens a koszovói nemzetközi erőnél. A 21. magyar váltás egy 28 nemzet (20 NATO-ország és 8 partnerállam) összefogásával zajló műveletben.

A „teljes műveleti készenlét” a mindennapokra lebontva híradást, műszaki feladatot, logisztikát, egészségügyi háttérszolgálatot, biztosítást, az állomány szakszerű működését, tengernyi katonai rutinmunkát jelent.

Az Önök itteni szolgálata egy valamiben döntően különbözik más külhoni munkáktól. A különbség, hogy Önök küldetést teljesítenek.

Minden rutinfeladatnak, minden megtett kilométernek, minden fegyelmezett pillanatnak, minden megterhelő, szolgálatban eltöltött órának ez ad méltóságot.

A magyarok zászlaja immáron 1999 óta lobog itt Koszovóban. Több mint 20 esztendeje vesszük ki részünket a szövetségi együttműködésből, a nyugat-balkáni biztonság megteremtéséből. Több mint 20 esztendeje tudják errefelé, hogy a magyarok felkészültségére, szorgalmára, szolgálatára mindig lehet számítani.

A magyar csapatok az elmúlt két évtized alatt folyamatosan váltották egymást a koszovói misszióban. Jelenleg is itt van a legtöbb magyar katona a hazájától távol.

A régió stabilitása mind a mai napig nagymértékben függ a NATO-egységek közreműködésétől. Hiszen a konfliktusok csak részben csitultak el. Mi több, a tömeges migráció tovább bonyolította a helyzetet.

A koszovói jelenlétnek ma is értelme és jelentősége van: segít megakadályozni az ellenségeskedés kiújulását, betartatni a tűzszünetet, biztosítani a polgári élet békéjét, készen állni egy esetleg kiújuló válság kezelésére. Komoly érdem, hogy a térség minden, egymással vitában álló szereplője elfogadja ezt a jelenlétet, és a nyugalom zálogaként tekint rá.

Katonák!

Legyenek büszkék rá, hogy nemcsak rangjuk, beosztásuk és feladatuk, de küldetésük is van a világ legerősebb katonai szövetségi rendszerében.

Karácsony és újév közeleg. Az egész világ a békét ünnepli, vagy a vágyott békéért imádkozik. A békéért, ami aligha létezhetne az Önök munkája nélkül.

Egy misszióban ebben az időszakban a szokásos nehézségekhez egy újabb járul: a távolság az otthoniaktól.

Az adventi várakozás idejére, különösen karácsony napjaira a családtagok hiányának elviseléséhez szükséges lelki békét, a következő hetekre „eseménytelen” szolgálatot, a következő hónapokra megértő bajtársi közösséget kívánok mindannyiuknak!

A családjuk, a barátaik, a Magyar Honvédség és egész Magyarország várja Önöket vissza.

Legújabb videó