Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

BESZÉDEK

2019. október 29.

Áder János köztársasági elnök videoüzenete a „Homokzsáktól a drónokig – Árvízi biztonság a XXI. század rendkívüli árhullámainak tükrében” című konferenciára

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Alig két hete, Budapesten láttuk vendégül a világ vízügyi szakmájának meghatározó szereplőit. Kormányzati döntéshozók, bankárok, feltalálók, vállalati vezetők és tudósok – 118 országból, az emberiség közel 90%-át képviselve – azért látogattak el hozzánk, mert a vízválságok egyre gyakrabban, és egyre nagyobb erővel jelentkeznek.

Az árvizeket – vagy, ahogy a Budapesti Víz Világtalálkozón neveztük, a sok víz drámáját – nekünk, magyaroknak nem kell bemutatni. Medencei fekvésünkből adódóan azóta tanuljuk a megelőzést és az alkalmazkodást, amióta megtelepedtünk itt, a Kárpát-medencében. Tanultunk az 1775-ös és az 1838-as pusztító árvizekből, tanultunk a töltéseink erejét próbára tevő, tartós esős időszakokból, de tanultunk a folyószabályozás sikereiből is. Vízgazdálkodásunkra, árvízvédelmünkre okkal lehetünk büszkék.

Az 1800-as évek derekán gróf Széchenyi István Tisza-völgyi programjának nyomán olyan átfogó vízszabályozási intézkedéseket hajtottunk végre, amik az ország fejlődését szolgálták.

De az idők változnak, új leckét kell tanulnunk, újabb helyzetekhez kell alkalmazkodnunk.

Amire a tudósok már több évtizede figyelmeztetnek mára valósággá vált. A felgyorsuló klímaváltozás a szemünk előtt játszódik le, hatásait döntő részben a vízen keresztül érzékeljük. Az elmúlt évek azt mutatták, hogy mind a magas, mind az alacsony vízállás rekordok gyorsabban dőlnek meg, mint bármikor történelmünk során.

Az Új Vásárhelyi Terv végrehajtásakor olyan megoldásokat keresünk, amelyek egyidejűleg szolgálják az árvízvédelmet, a mezőgazdaságot, a természetvédelmet, vagy akár turisztikai célokat.

A következő években a gumicsizmák mellett nemcsak drónokra lesz szükség, hanem a mesterséges intelligenciát is bevető adatfeldolgozásra, a blokklánc technológiára, a természet- és társadalomtudományi, valamint közgazdasági ismereteink magasabb szintű összekapcsolására.

A Budapesti Víz Világtalálkozón a világ elé tártuk a magyar szaktudást, a magyar innovatív technológiákat, most már a magyar víziparon múlik, hogy éljen a lehetőségekkel.

Biztatásul a XX. század egyik legnagyobb tehetségű atlétájának és olimpiai bajnokának, Jesse Owensnek a gondolatát szeretném az Önök figyelmébe ajánlani: Álmai mindenkinek lehetnek, de valóra váltani csak azok képesek, akiknek rettenetesen sok elszántsága, elkötelezettsége, önfegyelme és ereje van.

Mindannyiuknak eredményes tanácskozást kívánok!

Legújabb videó