Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

BESZÉDEK

2019. október 29.

Áder János köztársasági elnök videoüzenete a „Homokzsáktól a drónokig – Árvízi biztonság a XXI. század rendkívüli árhullámainak tükrében” című konferenciára

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Alig két hete, Budapesten láttuk vendégül a világ vízügyi szakmájának meghatározó szereplőit. Kormányzati döntéshozók, bankárok, feltalálók, vállalati vezetők és tudósok – 118 országból, az emberiség közel 90%-át képviselve – azért látogattak el hozzánk, mert a vízválságok egyre gyakrabban, és egyre nagyobb erővel jelentkeznek.

Az árvizeket – vagy, ahogy a Budapesti Víz Világtalálkozón neveztük, a sok víz drámáját – nekünk, magyaroknak nem kell bemutatni. Medencei fekvésünkből adódóan azóta tanuljuk a megelőzést és az alkalmazkodást, amióta megtelepedtünk itt, a Kárpát-medencében. Tanultunk az 1775-ös és az 1838-as pusztító árvizekből, tanultunk a töltéseink erejét próbára tevő, tartós esős időszakokból, de tanultunk a folyószabályozás sikereiből is. Vízgazdálkodásunkra, árvízvédelmünkre okkal lehetünk büszkék.

Az 1800-as évek derekán gróf Széchenyi István Tisza-völgyi programjának nyomán olyan átfogó vízszabályozási intézkedéseket hajtottunk végre, amik az ország fejlődését szolgálták.

De az idők változnak, új leckét kell tanulnunk, újabb helyzetekhez kell alkalmazkodnunk.

Amire a tudósok már több évtizede figyelmeztetnek mára valósággá vált. A felgyorsuló klímaváltozás a szemünk előtt játszódik le, hatásait döntő részben a vízen keresztül érzékeljük. Az elmúlt évek azt mutatták, hogy mind a magas, mind az alacsony vízállás rekordok gyorsabban dőlnek meg, mint bármikor történelmünk során.

Az Új Vásárhelyi Terv végrehajtásakor olyan megoldásokat keresünk, amelyek egyidejűleg szolgálják az árvízvédelmet, a mezőgazdaságot, a természetvédelmet, vagy akár turisztikai célokat.

A következő években a gumicsizmák mellett nemcsak drónokra lesz szükség, hanem a mesterséges intelligenciát is bevető adatfeldolgozásra, a blokklánc technológiára, a természet- és társadalomtudományi, valamint közgazdasági ismereteink magasabb szintű összekapcsolására.

A Budapesti Víz Világtalálkozón a világ elé tártuk a magyar szaktudást, a magyar innovatív technológiákat, most már a magyar víziparon múlik, hogy éljen a lehetőségekkel.

Biztatásul a XX. század egyik legnagyobb tehetségű atlétájának és olimpiai bajnokának, Jesse Owensnek a gondolatát szeretném az Önök figyelmébe ajánlani: Álmai mindenkinek lehetnek, de valóra váltani csak azok képesek, akiknek rettenetesen sok elszántsága, elkötelezettsége, önfegyelme és ereje van.

Mindannyiuknak eredményes tanácskozást kívánok!

Legújabb kiadvány
Legújabb kiadvány
Legújabb videó
Legfrissebb sajtóközlemény
2020. október 14.
Közlemény az egészségügyi törvényről