Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

BESZÉDEK

2019. szeptember 25.

Áder János köztársasági elnök beszéde az ENSZ közgyűlése keretében rendezett Fenntarthatósági Fejlődési Célokkal foglalkozó csúcstalálkozón

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A korábbi ENSZ főtitkár, Ban Ki Mun által életre hívott Vízügyi Elnöki Testület két éve készítette el jelentését, amelyben rámutatott, hogy a víz a legfőbb fenntartható fejlődési cél közös nyelve. Sikeres fenntarthatósági fordulat a vízzel való felelős bánásmód nélkül elképzelhetetlen. Az élelmiszer-ellátás biztonsága, energiatermelésünk, városaink fejlődése, a közegészségügy biztosítása, a gazdaság kiszámítható működése sikeres vízgazdálkodás nélkül reménytelen.

Jelentésünkben akkor arról írtunk, hogy napjainkban a szemünk láttára bontakozik ki a sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz drámája. Magyarország a víz mindhárom drámájában érintett. De elkerülhetjük-e a nagyobb bajt? Néhány példa arra, hogy Magyarország mit tett és mit tesz ennek érdekében.

A sok víz drámája
Tudjuk, hogy a klímaváltozás hatására az időjárás egyre szélsőségesebb lesz. Korábbi rekordokat megdöntő árvizek vonulnak le a mi folyóinkon is, kicsiken és nagyokon. Az elmúlt 200 évben ugyan 4200 km védművet építettünk, de az extrém árvizek ellen ezek már nem nyújtanak védelmet. Második legnagyobb folyónkon, a Tiszán 12 szükségtározót kell építenünk, ezek segítségével egy méterrel tudjuk csökkenteni a vízszintet. Csak a korábban megépített töltések és ezek a tározók együttesen tudják megvédeni a folyó mentén élőket.

A kevés víz drámája
Magyarország területének több, mint tíz 10%-át fenyegeti az elsivatagosodás. Ahhoz, hogy a nagyobb bajt elkerüljük, a következő tíz évben több pénzt kell előteremtenünk, mint amennyit az elmúlt 50 évben erre a célra költöttünk.

A szennyezett víz drámája
Húsz évvel ezelőtt még csak a magyarországi szennyvizek húsz százalékát tisztítottuk meg, ma már ez az arány 90%-os. De az elköltött milliárdok megtérülnek, hiszen a lakosság ellátása, a korszerű mezőgazdasági művelés vagy a modern ipar tiszta víz nélkül elképzelhetetlen. Büszkén állíthatjuk, hogy Magyarországot folyóink tisztább állapotban hagyják el, mint ahogy hozzánk érkeznek.

Elkerülni a vízválságot! Ma már ez foglalkoztatja a legtöbb országot. A magyarországi példák erősítsék hitüket, hogy érdemes ugyanezért a célért évekig, évtizedekig dolgozni.

Hogy a megoldásokat bemutassuk, hogy a jó tapasztalatokat másokkal megosszuk, október közepén újabb Víz Világtalálkozót szervezünk Budapesten, immár harmadik alkalommal.

Elkerülni a vízválságot – éljünk a föld bármely pontján, más célunk nem lehet.

Legújabb videó