Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

BESZÉDEK

2019. szeptember 23.

Áder János köztársasági elnök beszéde az ENSZ-klímacsúcson New Yorkban, az ENSZ székházában

Elnök Úr, tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Amikor António Guterres főtitkár úr összehívta a mai tanácskozást, világossá tette, hogy a tagországoktól kézzelfogható vállalásokat és nem üres ígéreteket vár. Főtitkár úr kezdeményezése azért is indokolt, mert a Párizsi Megállapodás óta nem csökkent, hanem nőtt a világ szén-dioxid-kibocsátása. Így sajnos távolabb kerültünk a 2015-ben közösen elfogadott céltól.

Három kérdést szeretnék vizsgálni felszólalásomban: Hol tart Magyarország klímateljesítménye? Hova akarunk eljutni? Mit fogunk ezért tenni?

Hol tart Magyarország klímateljesítménye? Magyarország 1990 óta 32%-al csökkentette szén-dioxid-kibocsátását úgy, hogy energiafogyasztásunk is csökkent – ugyanakkor gazdasági teljesítményünk jelentősen nőtt. Tavaly 0,6%-os kibocsátás-csökkenés mellett 5%-kal nőtt a magyar GDP. Az egy főre eső kibocsátásunk az egyik legalacsonyabb az iparosodott országok között. (Az USA-é például három és félszerese.) Magyarország 24 legnagyobb városa csatlakozott a legambiciózusabb nemzetközi klímaövezethez, tagja az Under2-nak.

Hová tartunk? Mindannyian, akik ma New Yorkban összegyűltünk, azt szeretnénk, ha a lehető legrövidebb időn belül csak annyi szén-dioxidot bocsátanánk ki a világban, amennyit a természetes elnyelők (növényzet, talaj, víz) semlegesíteni tudnak.

Mit tesz Magyarország e cél elérése érdekében? Magyarország 2030-ig megtízszerezi naperőművi kapacitását, befejezi a szén energetikai hasznosítását, bővíti atomerőművi termelését. A három intézkedés együttes hatása, hogy a magyarországi áramtermelés több, mint 90%-a 2030-ra – nem 2050-re! – szén-dioxid-mentes lesz.

Épületeink energiahatékonyságát 2050-re legalább 30%-kal javítjuk. 2030-ra minden 25 ezer főnél népesebb városunkban a közösségi közlekedésben már csak elektromos autóbuszokat fogunk használni.

Folytatjuk erdőtelepítési programunkat. Az elmúlt száz évben a magyarországi erdőterület nagysága a kétszeresére nőtt. 2050-re az erdőterületek nagyságát 30%-kal növeljük.

Végül: szeretném mindannyiuk figyelmébe ajánlani a Virtuális Erőmű Programunkat, ami tíz esztendeje indult. Lényege és filozófiája: az a legolcsóbb energia, amit meg sem termelünk. Az a legkörnyezetbarátabb energia, amit fel sem használunk. A program célja: az energiahatékonyság javítása magánszemélyeknél, cégeknél, állami intézményeknél.

A program keretében eddig több energiát takarítottunk meg, mint ami a magyarországi paksi atomerőmű teljesítményének egynegyede. Másként fogalmazva: a magyarországi áramfogyasztás 6%-át nem kellett fosszilis forrásból előállítanunk.

A programot Olaszországban, Nagy Britanniában, Romániában is elkezdték alkalmazni. Reméljük hasonlóan sikeres lesz, mint Magyarországon.

Szeretném önöket tájékoztatni, hogy Magyarország 2019-21 között közel 6 millió dollárt fordít a nemzetközi klímafinanszírozásra, aminek egy részével a Zöld Klímaalapot támogatja.

Guterres főtitkár úrnak igaza van. A klímára nyilatkozatok, kommunikációs versenyek nem hatnak, hanem csakis a végrehajtott programok. Magyarország a jövőben is minden tőle telhetőt megtesz, hogy a közös párizsi célunk teljesüljön. Ha mindenki hasonlóan cselekszik, akkor van remény.

Legújabb videó