Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

BESZÉDEK

2015. június 11.

Áder János köztársasági elnök beszéde a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ 25 éves fennállása alkalmából rendezett nemzetközi konferencián Szentendrén

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Elnök Urak!

Köszöntésnél egy kicsit többre készültem, megmondom őszintén. Az eredeti felkérésnek megfelelően egy rövid kis összefoglalót mondok, de ha megengedik, azért röviden ismertetném a klímaváltozással kapcsolatos véleményemet és azt is, hogy én hogyan látom az elmúlt 25 esztendőt a REC szempontjából.

Ha megengedik, egy személyes élménnyel kezdeném. Tegnapelőtt Villányban voltam. Villány az egyik legjobb bortermő vidékünk. Néhányan bólogatnak, tehát látom, hogy jártak már arra. A többieket is arra biztatnám, hogy keressék fel. És az egyik legidősebb, neves borászunk, Tiffán Ede a következőt mondta nekem – a beszélgetés tárgya ugyanis részben a klímaváltozás hatása volt a bortermelésre, a szőlészetre, borászatra –, hogy a korábbi években, a korábbi évtizedekben minden öt évből egy, legfeljebb két extrán jó éve volt a villányi borászoknak. Most már eljutottunk oda: az öt évből akár három-négy kiváló évük is lehet, amikor extra minőségű bort tudunk előállítani, alapvetően az időjárás változásának hatására. Így mondhatnánk azt is, hogy a villányi borászok ma még haszonélvezői a klímaváltozásnak. De még mielőtt azt gondolnánk, hogy a klímaváltozás előnyeit kívánom ecsetelni, mindjárt hozzáteszem egy másik borásznak, Duzsi Tamásnak -- ő lett idén az év borásza -- a véleményét, aki a következőt mondta: 50 évvel ezelőtt, amikor még a Kertészeti Egyetemen tanult, az agrármeteorológiai tankönyvben az szerepelt, hogy Magyarországon négy-öt olyan nap van, amikor 30 fok fölött van a hőmérséklet. Négy-öt – egy évben. Eltelt 50 esztendő, és ma Magyarországon ezeknek a napoknak a száma 40-50, és azoknak a napoknak a száma is 4-5, amikor 35 fok fölött van a hőmérséklet. Ha az elmúlt két hét sajtójából tallózunk, miket láthattunk, milyen tudósításokat láthattunk? Vannak itt kedves vendégek Amerikából is, az Egyesült Államokból, Texasból, Oklahomából. A képeket mindannyian láthatták, egyetlen adatot szeretnék az Önök figyelmébe ajánlani: Oklahomában az idén eddig -- pedig még nem vagyunk az év felénél sem, még a június sem telt el --, eddig közel 700 mm csapadék esett. Tavaly egész évben ennek az egy hetede, valamivel több, mint 110 mm. Láthattak képeket Svájcból, ahonnan ennél sokkal békésebb képekhez vannak Önök hozzászokva, most mégis azt láthatták, hogy Zürichben, Bernben, Luzernben sáros víztömeg árasztja el az utcákat. Tirolból hasonló tudósítások érkeztek, soha nem látott esőzések, megállíthatatlan földcsuszamlás. Tegnapelőtt Budapesten, aki itt volt, láthatta azt a hihetetlen özönvízszerű esőt, amikor egyhavi csapadékmennyiség néhány óra alatt zúdult le. Ha valaki egy kicsit figyelmesebben tanulmányozta a meteorológiai jelentéseket vagy a meteorológusok nyilatkozatait, akkor például megtalálhatta Rázsi András meteorológusnak a nyilatkozatát, aki a következőt mondta: a Balatonon régebben évente egy-két nagy vihar volt, ehhez képest most havonta kettő-három. Készülve a mai beszélgetésre megnéztem, hogy mi a helyzet az Egyesült Államokban, a legnagyobb hurrikánok történetét próbáltam felidézni az internet segítségével.

Az Egyesült Államokban ötből négy nagy hurrikán 2000 után pusztított, a tizenöt legnagyobból tizenegy szintén 2000 után. Azt gondolom, hogy ezek az adatok világosan bizonyítják, hogy a klímaváltozás igenis kézzelfogható dolog. Jelzések, figyelmeztetések nap mint nap, hétről hétre, évről évre.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nem azért gyűltünk ma össze, hogy meteorológiai jelentéseket böngésszünk, hanem hogy elismerjük azoknak a teljesítményét, akik már 25 évvel ezelőtt felhívták a figyelmünket a környezeti fenntarthatóság problémájára, és aztán az elmúlt 25 év során ezt minden esztendőben következetesen megtették. A Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ ilyen intézmény. Az itt dolgozó munkatársak, a szakértőként ebben a munkában részt vevők a felismerésben segítettek nekünk. Köszönetet szeretnék mondani a Központ munkatársainak a sikeres programok elindításáért és megvalósításáért. A szemléletformálásért, amit az elmúlt 25 évben végrehajtottak, a technológiaváltás elősegítéséért, a korszerűbb szabályok kidolgozásának ösztönzéséért és az új intézményi formák létrehozásáért, megalkotásáért.Legújabb videó