Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

BESZÉDEK

Áder János köztársasági elnök beszéde a Duna-projekt beruházás átadási ünnepségén

Ismét egy számomra friss adat: a 2000 és 2012 közötti éveknek több mint a fele olyan volt, hogy Magyarországon az aszállyal sújtott területeknek a nagysága meghaladta a művelt területek 50 százalékát– ez döbbenetes adat.

Visszatérve az árvizekre: nekünk akkor is védekeznünk kell ellenük, ha csak 12 évente vannak, mint ahogy az korábban így volt, például a Dunán nagy rekordot döntő árvizek esetében. Nekünk akkor is védekeznünk kell, akkor is készen kell állnunk, ha évente jönnek árvizek, és akkor is, ha csak 12 évente jönnek rekordárvizek. Ezért építettünk meg a Tisza mentén már hat szükségtározót, az idén befejeződik a hatodiknak az építése, ezért készülünk még – nem kevés pénzbe kerül ez, nem kevés pénzébe az adófizetőknek – további hat tározó építésére, és ezért indítottuk el a Duna-projektet is, hogy ezekre a rendkívüli, szélsőséges vízállási helyzetekre is megfelelő védelmet tudjunk biztosítani.

A Duna-projektről azt gondolom, hogy azok, akik ennek a projektnek a gazdái voltak, elmondják a legfontosabb paramétereket, talán a jelenlévők mindegyike tudja is ezeket. Mintegy 30 milliárd forintot költöttünk el részben uniós forrásokból --11 részelemből, részprojektből, részfeladatból állt ez az úgynevezett Duna-projekt. Ennek az egyik eleme, ahol most vagyunk, nem is a legdrágább a 11 közül. De ami a legfontosabb, hogy Budapesttől északra és délre mintegy 152 településen több mint félmillió embert érintettek ezek a beruházások, amelyeket megvalósítottunk. A legfontosabb célja ezeknek a beruházásoknak nyilvánvalóan a biztonság, a biztonság növelése volt. Az életbiztonság és a vagyonbiztonság növelése, hogy nagyobb biztonságban tudhassák sajátjaik, saját életük, gyermekeik életét és vagyonukat is azok, akik a Duna mentén élnek.

Köszönet tehát azoknak a tervezőknek és kivitelezőknek egyaránt, akik ezt a munkát elvégezték. Nemcsak itt, hanem a másik tíz helyszínen is– köszönet érte, köszönet azért, hogy az a több mint félmillió ember a következő napoktól már nyugodtan hajthatja álomra a fejét, hiszen nagyobb biztonságban tudhatják szeretteiket, mint korábban. Még egyszer köszönöm a tervezőknek, kivitelezőknek az elvégzett kiváló minőségű munkát, Önöknek pedig köszönöm a figyelmet.


előző oldal12következő oldal

Legújabb videó