Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

BESZÉDEK

Áder János köztársasági elnök megnyitó beszéde a dél-koreai Teguban rendezett 7. Víz VilágfórumonA Föld, tisztelt hölgyeim és uraim, kibillent egyensúlyi állapotából. Egész pontosan, a Földet kibillentettük egyensúlyi állapotából. És két dolgot kell tennünk a következő esztendőkben. Egyrészt el kell kerülnünk, hogy tovább rontsuk a helyzetet, másrészt alkalmazkodnunk kell a kialakult, részben az általunk kialakított helyzethez.

Ha azt akarjuk, hogy mindenki tiszta vízhez jusson, ha el akarjuk kerülni a további súlyos szennyezéseket, ha nem akarjuk, hogy még több ember betegedjen meg, és még több gyermek haljon meg a szennyezett víz miatt, ha nem akarjuk, hogy a vízi, különösen az édesvízi élővilág nagy része kipusztuljon, és ha el akarjuk kerülni a vízért indított háborúkat, akkor igaza van a konferenciát szervezők szándékának: nem elég csak beszélni, hanem végre cselekedni kell. Nem elég csak helyi megoldásokat keresni, hanem regionális vagy globális megoldásokat kell találni.

Két példát hadd mondjak a régóta megoldásra váró kérdések közül: az imént említettem Önöknek, az emberiség 40 százaléka úgynevezett osztott, közös vízgyűjtőről szerzi be a vízforrásait. Nem kellene végre a közös vízgyűjtők használatáról egy részletes, mindenre kiterjedő, átfogó nemzetközi megállapodást kötni, hogy elkerüljük a következő évek, évtizedek háborúit? Vagy nem kellene az ENSZ keretén belül, az eddigi megoldásokat még hatékonyabbakkal felváltani? Nem lenne-e ideje egy globális, nemzetközi vízügyi szervezet felállításának?

Magyarország kicsi ország, mindössze tízmillióan vagyunk. De mi is érezzük a klímaváltozás hatásait, és mindazt, amiről ezen a fórumon beszélni fognak. Megpróbálunk természetesen alkalmazkodni, de egyedül ehhez kevesek vagyunk. Hiába óvjuk a vízbázisainkat, hogyha mások szennyezik azt, hiába építjük meg szükséges víztározókat, hogyha mások ugyanezt nem teszik meg. És igyekszünk két legnagyobb folyónkról, a Tiszáról és a Dunáról közös, részben kétoldalú, részben többoldalú megállapodásokat kötni, hogy elkerüljük a közös vízhasználattal járó óhatatlan konfliktusokat.

Gábor Dénes, Nobel-díjas magyar tudós mondta ezt jó néhány évvel ezelőtt: „Az emberiség eddig a természettel küzdött, mostantól a saját természetével kell megküzdenie”. A mai konferenciának lehetne ez is a mottója. És azt gondolom, hogy itt az ideje, hogy végre megvívjunk saját, a környezetünket pusztító természetünkkel.

Köszönöm, hogy meghallgattak, figyelmük megtisztelő volt számomra.

(Szerkesztett változat.)


előző oldal12következő oldal

Legújabb videók
Vízügyi cselekvési program
Vízügyi cselekvési program
Legújabb kiadvány
Legújabb kiadvány
Legfrissebb sajtóközlemény
2018. december 07.
Törvény visszaküldése az Országgyűlésnek