Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

BESZÉDEK

2014. április 24.

Áder János köztársasági elnök beszéde a Rubik-kocka feltalálásának 40. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás megnyitóján New Jerseyben, a Liberty Science Centerben

Szenátor Úr, Professzor Úr, kedves Barátaim!

Isaac Asimov, a 20. század tudományos-fantasztikus irodalmának koronázatlan királya írta: „Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön, az emberek és a magyarok.”

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, nem tudom, higgyünk-e Asimovnak, aki orosz származású amerikai íróként a kék bolygóra tévedt földönkívülieket sejtett a magyarokban. De azt tudom, hogy Los Alamosban valóban az a hír járta, hogy az ott dolgozó magyar tudósok marslakók.

Leon Lederman, Az isteni atom című könyv szerzője szerint ezek a „marslakók” azon buktak le, hogy bármennyit is gyakoroltak, egyetlen nyelvet sem tudtak akcentus nélkül megtanulni. Az atombomba titkának kutatása közben ‒ különösen, ha egy fontos problémára bukkantak ‒ egymás között egy furcsa, mindenki más számára érthetetlen nyelven diskuráltak.

Egyikőjüket a monogramja leleplezte le. A monogram, ami két betűből állt: E.T. Ő volt Edward Teller, aki ugyanazt a földönkívüli nyelvet beszélte, mint Eugene Wigner vagy Leo Szilárd, akiknek marsbeli neve egyébként Ede, Jenő és Leó volt.

És ha megengedik, ez az a pont, ahonnan én is „marsbéli anyanyelvemen”, azaz magyarul folytatom.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Aki a kreativitás barátja, az alighanem a magyarokra is barátként tekint. Mint ahogy mi is kreatívan és barátsággal tekintünk a minket körülvevő világra. Nem véletlenül mondják rólunk, hogy ha egy magyar mögötted megy be a forgóajtón, ne csodálkozz, ha előtted lép ki rajta.

Történelmünk során nekünk, magyaroknak valóban gyakran kellett a hátrányból előnyt kovácsolni. Ennek hála, a magyar észjárás találékonyságából a világ ‒ és benne Amerika ‒ sokat profitálhatott. Ezt a kreativitást megtaláljuk még az Egyesült Államok jelképének számító Szabadság-szobor felállításánál is, amit a magyar származású Pulitzer József adománygyűjtése segített.

Mint ahogy Hollywood története is jóval szegényebb lenne az Amerikában élő zseniális magyar filmes, rendező, operatőr, producer, forgatókönyvíró, színész marslakók sora nélkül. Akik közül sokan kaptak Oscar-díjat.

A magyar kreativitás világformáló ereje azonban nemcsak az Oscar- vagy a Nobel-díjak sorában érhető tetten. Se szeri, se száma azoknak a találmányoknak, felfedezéseknek, innovációknak, amelyek olyannyira a mindennapjaink részévé váltak, hogy nélkülük már el sem tudnánk képzelni életünket.

Hogy ez mennyire így van, elég, ha nyomon követjük korunk egy képzeletbeli emberének egyetlen napját. Képzeletbeli történetünk főszereplője legyen mondjuk Mr. Smith, egy amerikai kertvárosban élő menedzser.

Mr. Smith régi szokása, hogy minden reggel bevesz egy adag C-vitamint, ami egy magyar Nobel-díjas tudós, Szent-Györgyi Albert felfedezése. Mivel Mr. Smith felesége még alszik, eszébe jut, hogy egy asztalon hagyott üzenettel kedveskedjen neki. Ezért előveszi a golyóstollát, amit marslakó feltalálója, Bíró László után neveztek el „biro pen”-nek.

De folytassuk Mr. Smith képzeltbeli napját, aki beülve Fordjába, nem is sejti, hogy az egykori Ford Motor Company azzal a T-modellel alapozta meg rangját a világban, melynek két vezető konstruktőre is magyar származású volt.


előző oldal12következő oldal

Legújabb videó