Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

BESZÉDEK

2012. július 17.

Áder János köztársasági elnök beszéde a Raoul Wallenberg-emlékülésen, az izraeli parlamentben

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Közös cél hozott bennünket ide. Emlékezni egy különös sorsú emberre. Egy emberre, aki hosszú hónapokon át élt a halál torkában Budapesten, s aki mégis az élet angyalává tudott válni.

Ma, amikor a 100 évvel ezelőtt született, és fájdalmasan fiatalon elhunyt Raoul Wallenberg tevékenységét méltatjuk, olyan emberre emlékezünk, aki mások életét szolgálta. S mert mások életét szolgálta, ezért akkor vagyunk méltók hozzá, ha rá emlékezve másokról is megemlékezünk. Ha azok előtt is fejet hajtunk, akik hozzá hasonlóan tették, amit a lelkiismeretük parancsa diktált, tíz- és tízezreket mentve meg ezzel a biztos pusztulástól. Magyarokról és más nemzetek tagjairól, akik azokban a vészterhes időkben is az élet, az összetartozás, a cselekvő szolidaritás oldalán álltak.

Wallenberg az ő áldozatvállalásuknak is szimbóluma. És itt és most azok emléke előtt is fejet kell hajtanunk, akiknek nem adatott meg a megmenekülés esélye.

6 millió ilyen ember emlékét őrizzük.
6 millió nőét és férfiét.
6 millió gyermekét és felnőttét.
6 millió szeretetben fogant és szeretetre születetett teremtményét.
6 millió szertefoszló álomét és reményét.
6 millió meggyötört, emberi méltóságától és életétől megfosztott áldozatét.

Közülük több százezren magyar állampolgárok, zsidó honfitársaink voltak, és máig ható fájdalom, hogy a magyar állam nem védte meg őket.
Rájuk gondolva újra meg újra ki kell mondanunk: teremtett világunk fokozhatatlan tragédiája, hogy ez megtörténhetett. Miközben fejet hajtunk a soá (shoah) áldozatainak emléke előtt, azt is ki kell mondanunk, hogy a hitleri uralom „végső megoldása” az Európa-szerte diaszpórában élő zsidóság egésze ellen irányult.
A nemzetiszocialista birodalom számtalan súlyos történelmi léptékű tragédia forrása és okozója volt. Ám a holocaust nem egyszerűen az emberiség egyik legnagyobb drámája. Olyan semmi máshoz nem fogható szenvedéstörténet, amit ipari méretekben és kíméletlen módszerességgel üzemeltetett halálgyárak tesznek józan ésszel máig felfoghatatlan, fokozhatatlan tragédiává.Legújabb videó