Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

BESZÉDEK

2012. július 17.

Áder János köztársasági elnök beszéde a Raoul Wallenberg-emlékülésen, az izraeli parlamentben

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Közös cél hozott bennünket ide. Emlékezni egy különös sorsú emberre. Egy emberre, aki hosszú hónapokon át élt a halál torkában Budapesten, s aki mégis az élet angyalává tudott válni.

Ma, amikor a 100 évvel ezelőtt született, és fájdalmasan fiatalon elhunyt Raoul Wallenberg tevékenységét méltatjuk, olyan emberre emlékezünk, aki mások életét szolgálta. S mert mások életét szolgálta, ezért akkor vagyunk méltók hozzá, ha rá emlékezve másokról is megemlékezünk. Ha azok előtt is fejet hajtunk, akik hozzá hasonlóan tették, amit a lelkiismeretük parancsa diktált, tíz- és tízezreket mentve meg ezzel a biztos pusztulástól. Magyarokról és más nemzetek tagjairól, akik azokban a vészterhes időkben is az élet, az összetartozás, a cselekvő szolidaritás oldalán álltak.

Wallenberg az ő áldozatvállalásuknak is szimbóluma. És itt és most azok emléke előtt is fejet kell hajtanunk, akiknek nem adatott meg a megmenekülés esélye.

6 millió ilyen ember emlékét őrizzük.
6 millió nőét és férfiét.
6 millió gyermekét és felnőttét.
6 millió szeretetben fogant és szeretetre születetett teremtményét.
6 millió szertefoszló álomét és reményét.
6 millió meggyötört, emberi méltóságától és életétől megfosztott áldozatét.

Közülük több százezren magyar állampolgárok, zsidó honfitársaink voltak, és máig ható fájdalom, hogy a magyar állam nem védte meg őket.
Rájuk gondolva újra meg újra ki kell mondanunk: teremtett világunk fokozhatatlan tragédiája, hogy ez megtörténhetett. Miközben fejet hajtunk a soá (shoah) áldozatainak emléke előtt, azt is ki kell mondanunk, hogy a hitleri uralom „végső megoldása” az Európa-szerte diaszpórában élő zsidóság egésze ellen irányult.
A nemzetiszocialista birodalom számtalan súlyos történelmi léptékű tragédia forrása és okozója volt. Ám a holocaust nem egyszerűen az emberiség egyik legnagyobb drámája. Olyan semmi máshoz nem fogható szenvedéstörténet, amit ipari méretekben és kíméletlen módszerességgel üzemeltetett halálgyárak tesznek józan ésszel máig felfoghatatlan, fokozhatatlan tragédiává.Legújabb videó
Legfrissebb sajtóközlemény
2021. június 25.
Törvény megküldése az Alkotmánybíróságnak