2014. március 25.

Áder János köztársasági elnök fogadta az Európai Rabbinikus Központ budapesti közgyűlésének vezető résztvevőit

Áder János köztársasági elnök március 25-én fogadta Izrael askenázi rítusú országos főrabbiját és vallásügyi miniszterét, illetve az Európai Rabbiközpont titkárát és annak helyettesét, akik az Európai Rabbiközpont közgyűlése alkalmából tartózkodnak Magyarországon, valamint a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetőjét és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját.

A megbeszélésen Áder János üdvözölte, hogy az Európai Rabbiközpont fontos tanácskozásának Budapest ad otthont. Méltatta azt a negyedszázados utat, melyet a magyarországi zsidóság közösségei a hagyományok megőrzése, a hitélet, az oktatás és a vallás gyakorlása ügyében bejártak. Hangsúlyozta, hogy a magyar döntéshozók elkötelezett hívei a vallási és kisebbségi hagyományok fenntartásának, mert ez az egész társadalom érdekeit szolgálja. Az államfő ismertette az antiszemita és a szélsőséges megnyilvánulások visszaszorítása érdekében folytatott jogszabály-alkotói tevékenységet is.

A rabbik tájékoztatást adtak azokról a problémákról, melyek Európa több más országában nehezítik a zsidó hagyományok, a vallás megélését. Elégedettségüknek adtak hangot, hogy Magyarországon nincsenek olyan jogalkotási kezdeményezések, amelyek akadályokat gördítenének a vallási hagyományok megtartása elé. Nagyra értékelték, hogy a magyarországi zsidó közösségek hitélete az elmúlt években olyan fejlődést ért el, mely a térség más államai számára is példát mutat. Reményekkel szóltak azoknak az új polgárjogi törvényeknek az elfogadásáról, melyek lehetővé teszik az antiszemita megnyilatkozások visszaszorítását, és kérték, hogy ez a törekvés a jogalkalmazás területén is folytatódjék. Hangsúlyozták annak fontosságát, hogy Magyarország a jövőben is álljon ki a közel-keleti vallási fanatizmus és az ez által fűtött terrorizmus ellen.

Áder János rámutatott, hogy a vallási fanatizmus soha és sehol nem tud választ adni a társadalmak valódi gondjaira, és a nyugodt, békés gyarapodás feltételeit csak egymást tisztelve, egymás tapasztalatait átvéve tudjuk biztosítani. Végezetül kijelentette: az a célunk, hogy zsidó honfitársaink teljes mértékben megélhessék a zsidó élet reneszánszát, megvallhassák hitüket, felújított vagy új zsinagógákban gyakorolhassák vallásukat, oktatási intézményeikben pedig az új nemzedékeket is megtaníthassák őseik örökségére; azoknak az ősöknek a hagyományaira, akik oly sok értékkel gyarapították Magyarország kultúráját, tudományát.

Köztársasági Elnöki Hivatal
Sajtóigazgatóság