2013. augusztus 06.

Áder János köztársasági elnök az alapvető jogok biztosára teendő személyi javaslata előtt konzultált a parlamenti frakciók vezetőivel

Az egyeztetést – bár törvény nem kötelezi erre – az államfő kezdeményezte, mert fontosnak tartja, hogy az ombudsman jogintézményét a lehető legnagyobb konszenzus, közbizalom és tisztelet övezze.

A személyes konzultációk során az államfő azt javasolta a frakciók képviselőinek, hogy személyi javaslatok helyett az ombudsmannal kapcsolatos társadalmilag lényeges, kiemelten fontos szakmai szempontjaikat és elvárásaikat osszák meg vele.

A köztársasági elnök valamennyi tárgyalópartnere felvetésében talált megfontolásra méltó szempontokat, melyeket figyelembe vesz döntése meghozatalakor. A konzultáció során egyetértettek abban, hogy az államfő által javasolandó ombudsman rendelkezzen kiemelkedő jogi tudással és államigazgatási tapasztalattal, legyen jártas és elkötelezett alapjogi kérdésekben, legyen tájékozott nemzetközi jogi kérdésekben, illetve rendelkezzen diplomáciai tapasztalattal.

A köztársasági elnök megköszönte tárgyalópartnereinek javaslataikat, és azok figyelembevételével augusztus 10-éig teszi meg az alapvető jogok biztosára vonatkozó személyi javaslatát.