2013. július 30.

Az alapvető jogok biztosának jelölése előtt az államfő személyes megbeszélésre hívja a parlamenti pártok frakcióvezetőit

Szabó Mátét, az alapvető jogok biztosát az Országgyűlés 2007-ben választotta meg hat évre, megbízatása 2013. szeptember 24-én jár le.

Az Alaptörvény 9. cikk (3) bekezdés j) pontja, valamint az alapvető jogok biztosáról szóló 2011. évi CXI. törvény 6. § (1) bekezdése értelmében Áder Jánosnak Magyarország köztársasági elnökeként 2013. augusztus 10-éig kell javaslatot tennie az Országgyűlés által megválasztandó ombudsman személyére.

A frakcióvezetőknek szóló meghívóban az államfő hangsúlyozza: „Bár a törvény nem kötelez erre, mégis fontosnak tartom, hogy javaslatom megtétele előtt valamennyi Országgyűlési frakció vezetőjével konzultáljak erről a kérdésről. Meggyőződésem szerint politikai nemzetünk egyetemes érdeke, hogy polgári demokráciánk alapvető jogintézményeit mindenkor a lehető legnagyobb konszenzus, közbizalom és tisztelet övezze. Biztos vagyok abban, hogy ezt minden felelős párt vezetője így gondolja. Miként biztos vagyok abban is, hogy az ezzel kapcsolatos demokratikus eszmecsere is ezt szolgálja.”

Áder János 2013. augusztus 6-án a Sándor-palotában fogadja a parlamenti frakciók vezetőit.