2012. november 27.

Az államfő üdvözölte, hogy minden mértékadó politikus és a civil világ egy emberként ítélte el Gyöngyösi Márton parlamenti felszólalását

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) szerint a Gyöngyösi Márton Jobbikos képviselő által hétfőn az Országgyűlésben elmondottak legfontosabb következménye és eredménye, hogy minden mértékadó párt és politikus egy emberként ítélte el a "megengedhetetlen" kijelentést.

Altorjai Anita, a KEH sajtófőnöke közölte: Áder János államfő üdvözölte, hogy a kormány és a civil világ is elutasította az elhangzott kijelentéseket, és ennek üzenetértéke kell, hogy legyen mindenki számára.

Hangsúlyozta: a köztársasági elnök az elmúlt fél évben több ízben is világossá tette, hogy aki egy magyar embert vallása, származása miatt sért meg, az a magyar nemzetet sérti meg. "Az ilyen és ehhez hasonló mondatoknak, gondolatoknak nincs helye a magyar Országgyűlésben!" - írta a sajtófőnök, hozzátéve: az elhangzottak minden jóravaló, tisztességes magyar ember erkölcsi érzékét alapjaiban sértik.

Gyöngyösi Márton hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén, Németh Zsolt külügyi államtitkárhoz intézett azonnali kérdésében azt kifogásolta, hogy a kormány nem áll Palesztina oldalára a gázai konfliktus ügyében. Úgy fogalmazott, a világbékét elsősorban Izrael fenyegeti, majd azt mondta: "pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára".

MTI