2012. július 03.

Államfői díszvacsora matematikusok tiszteletére

Áder János köztársasági elnök hagyományteremtő szándékkal díszvacsorát adott a Sándor-palotában azoknak a magyar embereknek a tiszteletére, akik kiemelkedő teljesítményükkel kiérdemelték az ország polgárainak megbecsülését, akik tevékenységükkel öregbítették a világban a magyarság hírnevét.

Az első államfői díszvacsora vendégei:

Dr. Szemerédi Endre matematikus,
egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Nemzetközi tudományos ismertségre tett szert kombinatorikai, számelméleti és algoritmuselméleti kutatásaival, eredményeivel.
Széchenyi-díjas professzor, aki 2012. május 23-án V. Harald norvég királytól vette át az Ábel-díjat a diszkrét matematika területén elért eredményeiért.

Dr. Katz Sándor középiskolai matematika tanár,
Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanára, aki évtizedek óta számos díjat elérő, versenyeken kiemelkedő helyezést szerző fiatal diákot nevelt, többek között dr. Nusser Zoltán Széchenyi-díjas neurobiológus-agykutatót, illetve a mostani ISEF nemzetközi tudományos és innovációs versenyen 4. helyet elérő fiatalokat.

Énekes Péter és Köpenczei Gergő az ISEF nemzetközi tudományos és innovációs versenyen 4. helyezést előrő diákok, akik ma a Budapesti Műszaki Egyetem első éves hallgatói.

Az ISEF a világ legrangosabb nemzetközi tehetségkutató versenye, 1955 óta minden évben megrendezik. 68 országból és az USA minden államából összesen kb. 1500 fiatal vett részt az idei versenyen. A matematikai szekcióban – ahol Péter és Gergő egy matematikai függvényen alapuló egyirányú titkosítási módszer általuk kitalált és kidolgozott algoritmusával vett részt – több, mint 100 projekt szerepelt, ebben a rangos mezőnyben sikerült a fiataloknak a 4. díjat kiérdemelniük.