Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

LEVELEK

2017. augusztus 17.

Áder János köztársasági elnök levelet küldött Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek

Az államfő javaslatot tett arra, hogy a Párizsi Klíma Megállapodás végrehajtásában kapjanak szerepet azon városok, régiók és szövetségi államok képviseletei, amelyek hatékonyan hozzájárulnak a klímavédelem megvalósításához.Őexcellenciája Emmanuel Macron úr
a Francia Köztársaság elnöke


Tisztelt Elnök Úr!

Egy olyan ország államfőjeként fordulok Önhöz, amely az Európai Unióban elsőként ratifikálta a Párizsi Megállapodást, és amelynek fővárosa Közép-Európában elsőként csatlakozott az Under2 világméretű mozgalomhoz, s amely a nemrég megalapított America’s pledge klímavédelmi hálózat gerincét is adja.

„Kék Bolygónk” klímájának megvédése mára a legfontosabb politikai kérdéssé vált.

Ettől függ jólétünk és biztonságunk. Okos és előrelátó alkalmazkodásunkon múlik civilizációnk jövője.

Köztársasági elnökként ezért is tekintem személyes ügyemnek, hogy Magyarországon minél szélesebb társadalmi és politikai egyetértés övezze azokat az erőfeszítéseket, amelyek a környezeti fenntarthatóságot szolgálják.

A természet napról napra figyelmeztet bennünket az emberi tevékenység által előidézett klímaváltozás mind súlyosabb következményeire. Soha nem látott hőhullámok, óriási aszályok, hatalmas esőzések, egyre pusztítóbb erejű viharok, évszázados rekordokat megdöntő áradások mind a globális felmelegedés miatt egyre szélsőségesebbé váló időjárás következményei.

Franciaország államfőjeként Ön is azok közé tartozik, akik személyes ügyüknek tekintik e veszélyes folyamat megfékezését. Ez minden ország és minden ember közös érdeke. Azoké is, akik ma még nem osztják az ENSZ által felkért tudósok egybehangzó álláspontját a klímaváltozás okairól és a szükséges teendőkről.

Nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok kormányzatának részvétele nélkül a közös célok nehezebben érhetők el, mint azt a Párizsi Megállapodás aláírásakor remélni lehetett.
Új szövetségesekre van szükségünk.

Az előttünk álló időszak a Párizsi Megállapodás végrehajtásáról – a részletszabályok kidolgozásáról, a nemzeti vállalások erősítéséről és a finanszírozásról – szól.

Mostantól még fontosabb lesz azoknak a szubnacionális szerveződéseknek – Under2, America’s pledge, Climate Alliance, Covenant of Mayors for Climate & Energy – a szerepe, illetve esetleges közös képviselete, amelyek eddig is sokat tettek a klímavédelem érdekében.

A szövetségi államok, tartományok, városok szerepe felértékelődik.

Ezek az entitások – mind lakosságuk számát, mind gazdasági erejüket tekintve – a Párizsi Megállapodás végrehajtásának legfontosabb szereplői lesznek. Ezért mindannyiunk érdeke e szervezetek bekapcsolása a Párizsi Megállapodás végrehajtásába.

Tisztelt Elnök Úr!

Arra kérem, fontolja meg és támogassa javaslatomat:

- mielőbb teremtsük meg a jogi feltételeit annak, hogy az úgynevezett szubnacionális szervezetek csatlakozhassanak a Párizsi Megállapodás végrehajtásához azért, hogy
- az ENSZ klímatárgyalásainak legközelebbi fordulóján, a bonni COP 23-on ezek a szervezetek már részt vehessenek, és azért, hogy
- az Ön által összehívott december 12-i párizsi csúcstalálkozón érdemi szerephez juthassanak.

Tájékoztatom Elnök Urat, hogy a szubnacionális szervezetekre vonatkozó javaslatomat António Guterres úr, az ENSZ főtitkára is támogatja.

Őszintén remélem, hogy a december 12-i tárgyalás további lendületet ad a klímavédelemnek. A következő hónapok munkája során Elnök Úr továbbra is számíthat mind Magyarország, mind pedig az én személyes támogatásomra.


Őszinte nagyrabecsüléssel


Áder János
Magyarország köztársasági elnöke

Legújabb videók
Vízügyi cselekvési program
Vízügyi cselekvési program
Legújabb kiadvány
Legújabb kiadvány