Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

INTERJÚK

2013. május 05.

Áder János köztársasági elnök interjúja az Axel Springer lapoknak

„Nekem az alkotmány a munkaköri leírásom”

„Megsértettem volna az Alaptörvényt” – a köztársasági elnök ezzel az egyszerű mondattal válaszol arra a kérdésre, miért nem hallgatott Sólyom Lászlóra, és miért írta alá mégis az Alaptörvény nemzetközileg vitatott módosításait. „Bárki is biztassa erre, ilyesmit senki sem tehet meg egy jogállamban, különösen nem egy hivatalban lévő köztársasági elnök” – mondja lapunknak adott interjújában. Az ügyben számos tekintélyes, elfogulatlan, nemzetközi hírű volt alkotmánybíróval is konzultált, és kivétel nélkül mindannyian azt az álláspontot osztották, hogy az államfő kötelezettsége teljesen egyértelmű ebben a kérdésben. az egy éve hivatalban lévő Áder János most arra törekszik, hogy az egyéni teljesítményekre helyezze a hangsúlyt, mert, mint mondja, ezekből áll össze, ezeken múlik egy ország sikere.

Az alkotmány a munkaköri leírás

Áder János köztársasági elnök úgy gondolja, nem volt mérlegelési lehetősége, nem mehetett át a piros lámpán, hanem alá kellett írnia a 4. alkotmánymódosítást. Áder szerint a demokratikus Európában biztosított alapjogok mindegyike érvényesül nálunk is. „Személyes jelenlétemmel és támogatásommal az egyéni és közösségi teljesítményre szeretném felhívni a figyelmet. Legyünk büszkék egymás teljesítményére, mert ezekből áll össze egy ország sikere” – mondja Áder János köztársasági elnök.

– Egy éve feltűnően sokáig kellett várni rá, hogy elfogadja a felkérést. Milyen dilemmái voltak akkor? Magán- vagy közjogi jellegűek?

– Aligha okozok meglepetést, ha azt mondom, egy ember életében nem mindennapi helyzetet jelent, ha köztársasági elnöknek jelölik. Lehetnek olyanok, akik egy ilyen megtisztelő felkérésére csak úgy igent tudnak mondani, de én biztosan nem tartozom közéjük. Egy államfő nem önmagát képviseli, hanem az egész országot. Ez alapvető alkotmányos kötelezettsége. Érthető, hogy alaposan végig kellett gondolnom mindent. Az ember ritkán magányos annyira, mint amikor egy ilyen horderejű döntést kell meghoznia. Persze sokat jelentett, hogy rengeteg biztatást és támogatást kaptam, de azt is pontosan tudtam, hogy döntésem minden súlyát, mint minden fontos személyes döntését, nekem kell majd viselnem. Természetesen a családommal is alaposan végigbeszéltünk mindent. Emlékszem, feleségemmel mennyit vívódtunk azon is, hogy miként oldjuk meg két kisebbik gyermekünk további iskoláztatását. Európai parlamenti megbízatásom óta Brüsszelben éltünk. Orsi lányunk pedig éppen az érettségi évére készült a kinti iskolában. Nagy dilemma volt, hogy hagyhatjuk-e őt egyedül, s ha igen, milyen feltételekkel, milyen baráti támogatással és biztosítékokkal tehetjük meg. Sok-sok szempont merült fel akkor, amelyeket mind mérlegelni kellett.

– Önt többször látják Kisorosziban horgászni, de hol vannak a testőrök? A kocsmában ezt találgatják.

– Egy szabad ország elnöke éppúgy szabad ember, mint az ország polgárai. Legfeljebb több kötöttség és kötelezettség szerint kell élnie életét. Így szabadságomban áll lemondani a védelemről is, de vannak korlátok, amelyekhez viszont alkalmazkodnom kell. A horgászat pedig tipikusan olyasmi, ahol egyedül kell boldogulnia az embernek. Szeretek horgászni. A vízpart és a természet csendje kikapcsol, megnyugtat, és remek alkalom a gondolkodásra, mérlegelésre. Bár egy kisoroszi lakos azt mondta egyszer, hogy szerinte fának álcázzák magukat a biztonságiak.Legújabb videók
Vízügyi cselekvési program
Vízügyi cselekvési program
Legújabb kiadvány
Legújabb kiadvány