Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

INTERJÚK

2012. május 06.

Áder János köztársasági elnök interjúja az MTI-nek

Áder János: „Államfői esküm kötelez”

Áder János államfőként kiemelt figyelmet szentel majd annak, hogy életünkben mindinkább polgárjogot nyerjen egymás sikereinek és teljesítményeinek elismerése, ragaszkodik az alkotmány által rá rótt jogok és kötelezettségek maradéktalan betartásához, és minden olyan kérdésben, amelyben szükséges az egyeztetés, a parlamenti pártok véleményét is meghallgatja. Magyarország ötödik, szerdán megválasztott köztársasági elnöke az MTI-nek adott interjújában beszélt arról is, bár van szándék benne a közállapotok jobbítására, ez semmiképp sem jelenti azt, hogy bármilyen formában be akarna avatkozni a pártok, az Országgyűlés vagy a kormányzat felelősségi körébe tartozó munkába.

– A korábbi államfő lemondása után számított arra, hogyköztársasági elnöknek jelölik?

– Azt hiszem, kevés embert érhetett váratlanabbul, mint engem. Három éve az Európai Unió parlamentjében dolgozom, és a jövőmet is így terveztem.

– Úgy tudjuk, a felkérést követően gondolkodási időt kért. Mi mindent kellett átgondolnia?

– Az életemet. Ide tartoznak elsősorban azok a személyes szempontok, mint gyermekeim iskolai kötöttségei, uniós munkatársaim sorsa, a megkezdett ügyek lezárása. Nem kevés fejtörést okozott számomra, mert az ember éppúgy felelősséggel tartozik a családjának, munkatársainak, mint ahogy egy politikus felelősséggel tartozik a hazájának.

– Beszédéből úgy hallatszott, sok tépelődés előzhette meg döntését...

– Lehet, hogy van olyan ember, aki egy ilyen megtisztelő és felelősségteljes felkérésre gondolkodás nélkül igent tud mondani, de én nem ilyen vagyok. Jól esett persze, hogy már a jelölés elfogadása előtt is rengeteg támogatást és biztatást kaptam. Igaz, olyan is volt, aki azt gondolta, ilyen felkérés esetén tulajdonképpen mérlegelési lehetőségem sincs. Engem azonban más fából faragtak. Nem az a fajta ember vagyok, aki alapos megfontolás nélkül képes lenne igent mondani arra, hogy Magyarország köztársasági elnökévé jelöljék.

–Első elnöki beszédében a tiszteletről és a teljesítményről beszélt. Miért ezt tartotta fontosnak hangsúlyozni?

– Mert Brüsszelből hazatérve úgy látom, hogy ha van régi adósságunk életünkkel, közéletünkkel szemben, akkor az egyik biztosan az, hogy közgondolkodásunkban végre méltó helyre illesszük a teljesítmény elismerését. Ezért is mondtam, hogy ha államfői megbízatásom öt éve alatt bármit is tehetek ezért, szívesen teszem.Legújabb videók
Vízügyi cselekvési program
Vízügyi cselekvési program
Legújabb kiadvány
Legújabb kiadvány