Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

INTERJÚK

2012. június 28.

Áder János köztársasági elnök interjúja az InfoRádiónak

Láttam a belecskai látogatását, szabad megkérdeznem, hogy a tenyere vagy a dereka fáj-e jobban, mert ásott fél órát?

Először is nem ástam, hanem kapáltam.

Kapált?

Így van, kapáltam, ásni nem kellett.

Na, ennyit értek a mezőgazdasághoz.

Az ásás késő őszi vagy kora tavaszi munka, nem szokás a mezőgazdaságban nyáron ásni, kapálni annál inkább, mert gazosodnak a veteményesek. Itt éppen a szőlőbe mentünk ki, mondhatnám azt is, hogy Mátyás király nyomdokain haladva, vagy a Mátyás királyi meséhez hasonló módon. Bár olyan nagy kedvet én nem tudtam a kollégái körében gerjeszteni a kapálással.

Állítólag csak egy ember volt hajlandó erre.

Összesen egy ember volt hajlandó beállni a sorba. Fölvetettem, hogy érdemes kipróbálni, mit is jelent, hogyha valakinek egész nap, pláne nagy melegben kell ezt a munkát végeznie. Miért is mentem Belecskára? Belecska, talán a hallgatók is kevesen tudják, hogy hol van, egy négyszáz lelkes kicsi település, egy apró falu Tolna megyében. 13 évvel ezelőtt ott elkezdődött egy program, ami egy szociális földprogramnak és egy közhasznú foglalkoztatási programnak az együttese volt. A korábbi polgármester, Jakab Róbert kezdte el, aki sajnos meghalt tavaly, és Szemeti Sándor, az új polgármester szerencsére folytatta ezt a munkát. Ennek a munkának a lényege az volt, hogy korábban, még 13 évvel ezelőtt egy fél hektáron, aztán most már 25 hektáron zöldséget és gyümölcsöt termesztenek. Ezt eladják, értékesítik, és ennek következtében a legfontosabb eredmény, hogy a faluban lényegében megszűnt a munkanélküliség.

De csak idényben, mert gondolom...

Így van. Fontos tudni, hogy a 90-es évek elején itt még 30 százalék fölötti munkanélküliség volt. Ennek a programnak a révén ezt sikerült leszorítani már 5-6 évvel a program kezdete után 6 százalék körülire, és azt mondta nekem a polgármester, hogy lényegében nincs munkanélküliség a faluban. Mindenképpen nagy eredmény azzal együtt is, ami az ön megjegyzése alapján természetesen igaz, hogy ez idényjellegű munka, tavasztól őszig tart, és télen még bizony gondot okoz ezeknek az embereknek a foglalkoztatása. Ezért is gondolkodnak azon, hogy hogyan fejlesszék tovább a tevékenységet. Például, hogy hogyan készítsenek az általuk termelt gyümölcsből befőtteket vagy lekvárt, illetve, hogy milyen más olyan tevékenységet tudnak találni, ami a falu munkavégzésre alkalmas embereinek értelmes munkát ad a téli hónapokban. Mindenesetre azt gondolom, hogy a téli hónapokat ha nem is oldották meg, a tavaszi, nyári és őszi hónapokat viszont igen, és ez nagy eredmény. És én azért mentem el Belecskára, mert úgy gondoltam, hogy ez egy példaértékű kezdeményezés. És talán ön is emlékszik rá, talán a kedves hallgatók is emlékeznek rá, hogy mikor az első parlamenti beszédemet mondtam, akkor kitértem arra, hogy milyen fontosnak tekintem és tartom azt, hogy meglássuk és értékeljük egymás teljesítményét. Nemcsak a világcsúcsokat, nemcsak a Nobel-díjas eredményeket. Az is nagyon fontos, örüljünk neki, minél több legyen belőle. De lássuk meg a hétköznapi teljesítményt is, örüljünk egymás teljesítményének, és tanuljunk ezekből a sikerekből. És azért mentem le, hogy ráirányítsam ennek a teljesítménynek a sikerére a figyelmet az ön kollégáinak a segítségével. A kapálás ehhez képest csak egy kiegészítő tevékenység volt természetesen, annak illusztrálására, hogy ahhoz, hogy az a paprika szép legyen, ahhoz, hogy az a szőlő jól teremjen és ne gazosodjon, ahhoz bizony kőkemény fizikai munkára van még mindig szükség, hiába a technológiai fejlődés, hiába a mindenféle modern gépeknek a használata, azért bizony, ott még kemény fizikai munkára szükség van.Legújabb videók
Vízügyi cselekvési program
Vízügyi cselekvési program
Legújabb kiadvány
Legújabb kiadvány