\

Áder János köztársasági elnök beszéde a World Science Forum megnyitóján Jordániában

Őfelsége II. Abdallah,
Őfensége Szumaja Hercegnő,
Dr. Lovász László Elnök Úr,
tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Köszönöm, hogy a Közel-Kelet szívében kapok lehetőséget arra, hogy a tudomány és béke kérdéseit középpontba állító Tudományos Világfórum megnyitóján szóljak Önökhöz.

E térség utóbbi tízezer éves története rengeteg tanulságot halmozott fel mindnyájunk számára békéről és konfliktusokról, tudományos felfedezésekről, fejlődésről, és az azt nehezítő körülményekről. És ha csupán e történelmi és civilizációs tapasztalatokban gazdag régió elmúlt 100 évére tekintünk, láthatjuk, hogy az országokon belüli és az országok közötti konfliktusokban szinte mindig szerepet játszott a versengés a természeti erőforrásokért, köztük a termőföldért, a vízért és az energiáért.

Nem véletlen, hogy az idei fórum témái között kiemelt helyen szerepelnek az élelmiszer-biztonság, a víz és az energia kérdései. Mindhárom téma alapvetően a biztonságról szól.

Történelmi példák sora bizonyítja, ha nincs elegendő víz és élelmiszer, akkor a társadalmi béke is veszélybe kerül. S ehhez hozzátehetjük, hogy a XXI. századi társadalmak békéje alapvetően függ az energiaellátástól. Mindazt az – ipari, közlekedési, biztonságpolitikai, egészségügyi – infrastruktúrát, amit az elmúlt évtizedekben létrehoztunk, nem tudjuk energia nélkül működtetni. Az energiaellátás megszűnése társadalmi összeomláshoz és háborúkhoz vezethet. Joggal merül fel a kérdés: hogyan tud a tudomány segíteni?

A további vitát inspiráló szándékkal hadd tegyek fel Önöknek a 3 témához illeszkedő néhány további kérdést.

Víz

Önök bizonyára ismerik a következő tényeket. Ma 2 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez, 4 milliárd megfelelő szanitációhoz. Az egy főre eső éves vízmennyiség 36 országban a kritikus szintre csökkent. A szennyvíz 80%-a tisztítatlanul kerül vissza a természetbe.

Kérdés:
Hogyan tudjuk a növekvő népességet elegendő vízzel ellátni? Milyen módszerekkel tudjuk vízbázisainkat megóvni? Miként tudjuk a további szennyezéseket megelőzni? Milyen megoldásokkal tudjuk a már bekövetkezett szennyezést felszámolni?

Élelmiszer-biztonság

A cél, hogy kitörjünk abból az ördögi körből, amit a növekvő népesség, az egy főre jutó víz mennyiségének csökkenése és a termőföld degradációja jelent.

Kérdés:
Hogyan tudunk kevesebb vízzel ugyanannyi élelmiszert előállítani? Hogyan tudjuk a műtrágya hasznosulását javítani? Hogyan tudunk szárazságtűrőbb növényeket nemesíteni? Hogyan tudjuk az invazív fajok terjedését megállítani?

Energia

2050-re az emberiség háromnegyede városlakó lesz. A városok fenntartása, működtetése elképzelhetetlen elegendő mennyiségű energia nélkül.

Kérdés:
Hogyan tudjuk az energiafelhasználás hatékonyságát javítani? Hogyan tudjuk a felhőkarcolók, irodaházak hatalmas üvegfelületeit energiatermelésre felhasználni? Hogyan tudjuk a fölösleges nap- és szélenergiát hatékonyan, környezetbarát módon tárolni? Hogyan tudjuk a nagy távolságra történő energiaszállítás hálózati veszteségét jelentősen csökkenteni?

Megköszönve megtisztelő figyelmüket hadd ajánljam figyelmükbe Henry Ford gondolatát, aki a következőket mondta:

„Hogy összejöttünk, az a kezdet; a haladás, hogy összetartunk; a siker kulcsa pedig, hogy együtt dolgozunk.”

Legújabb videók
Vízügyi cselekvési program
Vízügyi cselekvési program
Legújabb kiadvány
Legújabb kiadvány