Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

BESZÉDEK

2016. november 07.

Áder János köztársasági elnök beszéde a melbourne-i magyarság rendezvényén a wantirnai Magyar Közösségi Központban

„Itt nem voltak altábornagyok, itt nem volt stratégia és taktika,
itt csak halálba menő tizennégy-húszéves gyerekek voltak,
lányok is, akik betelvén egy istentelenség szörnyű ürességével, a jelszavak csatornalevesével, a hazugság emészthetetlen maszlagával,
nekimentek felborítani a hegyet, megfordítani a történelmet, eszméletlen céltudatossággal élni vagy meghalni.
És felborították a hegyet, és megfordították a történelmet, és győzelmesen élve maradtak.
Élve maradtak elsősorban azok, akiknek a teste meghalt, mert örökké élnek az örökkévalóban és a nemzet szívében” – írta a forradalom napjaiban Fekete István.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az elmúlt hetekben Magyarországon az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepségeken nap mint nap a forradalom emlékeit idéztük.

Fölidéztük a szovjet megszállók és az általuk hatalomra juttatott Rákosi-diktatúra szörnyűségeit: a koncepciós pereket, a kitelepítéseket, százezrek kényszermunkára hurcolását, a kényszerkolhozosítást, padlássöprést, a kötelezően önkéntes békekölcsönjegyzést.

A rosszkor, rossz helyen elmondott viccekért kiszabott súlyos börtönbüntetéseket, harmadnyi ország perbefogását, elítélését, a csengőfrászos éjszakák emlékét. A szólás- és gondolatszabadság fölszámolását, az elcsalt választásokat.

Felidéztük a békéssámsoni röplapozókat, a MEFESZ megalakulását, a Bem téren gyülekezők lelkesültségét, a Sztálin-szobor ledöntését, a közrendet biztosító nemzetőrségek gyors megalakulását, a munkástanácsok létrehozását, a falvak szolidaritását. Felidéztük a pillanatot, amikor egy ország azt mondta: elég volt!

Megemlékeztünk a Rádiónál tüntetőkről, a Parlament előtti és a mosonmagyaróvári sortüzek áldozatairól, a Corvin köziekről, a sebesültek mentéséért életüket adó mentősökről, a gyertyavilágnál operáló orvosokról. Az egyetemi hallgatókból, munkásokból lett hősökről.

A csoda még két hétig sem tartott. A magyar nép forradalmát és szabadságharcát kíméletlenül vérbe fojtották.

A megtorlás embertelen volt. Politikai megrendelésre százával hozott halálos ítéletek. Névtelenül, végtisztesség nélkül, jeltelen sírokba elföldelt forradalmárok. Összekötözött lábakkal, kátránypapírba tekert, mésszel leöntött, arccal lefelé fordítva eltemetett, még holtukban is megalázott áldozatok mutatták a Kádár-rendszer kíméletlenségét.

November 4. után a világ egyik legerősebb hadseregének hat napjába telt leverni a budapesti ellenállás gócpontjait a Széna tértől a Csepel-szigetig.

A forradalmat vérbe fojtották, de a szabadságvágyat nem tudták kitépni az emberek lelkéből. A félelmetes túlerővel szemben, országszerte még sokáig keresték az ellenállás lehetséges módját. Egy jókora fegyveres csapat a Mecsekbe húzódott. Több mint ötszázan voltak az erdőkben, ahonnan a „mecseki láthatatlanok” utolsó tagjait csak november 14-ére sikerült kiszorítani.

Budapesten az ellenállás kicsiny csoportjai még hosszú hetekig nyomtatták a röplapokat. Tovább dolgoztak a forradalmi bizottságok és a munkástanácsok.

A forradalom első hónapfordulójára, november 23-ára néma sztrájkot hirdetettek. A terv az volt, hogy déltől 1 óráig senki nem megy ki az utcára. „Nem provokálni akartunk, hanem az igazság erejével meggyőzni. Kerestük a harcnak azt a formáját, ami nem kíván emberéletet” – mondta később a szervezkedésről Obersovszky Gyula író.

Nem tudni, miként, de a felhívás sokakhoz eljutott, és még megdöbbentőbb volt, hogy milyen sokan győzték le félelmüket, amikor csatlakoztak a kezdeményezéshez. A visszaemlékezők szerint a déli harangszóra a Nagykörút teljesen kihalt. A főváros olyan volt, mint egyetlen néma kiáltás.

Akárcsak 12 nappal később a szovjet csapatok bevonulásának hónapfordulóján, amikor fekete ruhás asszonyok vonultak a Hősök terére, hogy zászlókkal, virágokkal tiltakozzanak a forradalom vérbefojtása miatt.


előző oldal12következő oldal

Legújabb videók
Vízügyi cselekvési program
Vízügyi cselekvési program
Legújabb kiadvány
Legújabb kiadvány