Sajtóközlemények, fotók, videók és beszédek

BESZÉDEK

2015. szeptember 22.

Áder János köztársasági elnök beszéde az Aggteleki Nemzeti Park jubileumi ünnepségén

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ferenc pápa néhány hónappal ezelőtt megjelent enciklikájában a következőt írja: „a természeti környezet közjó, az egész emberiség öröksége, és mindenki felelőssége”.

Alkalmasabb helyet és jobb alkalmat nem is találhattunk volna e gondolat méltó felidézésére. Az itt élők pontosan tudják – és Önök is láthatták --, hogy milyen egyedülálló érték rejtőzik a mélyben. A húsz évvel ezelőtti döntés azt bizonyította, hogy ez nemcsak az itt élők, nemcsak a két ország öröksége, hanem immár a világörökség része is.

Amikor készültem erre a mai találkozóra, önkéntelenül adódott a kérdés, hogy húsz esztendő mire elegendő. Földtörténeti mércével mérve húsz év csekélység. Ez alatt a húsz esztendő alatt egy cseppkő mindössze négy millimétert növekszik. És ha most bejárhatnánk az egész barlangrendszert, akkor láthatnánk, hogy sok millió, sok tízmillió év alatt milyen csodálatos formák születtek.

Mire elegendő húsz év emberi mércével? Az elmúlt húsz esztendőben körülbelül háromszázzal nőtt a két ország alatt meghúzódó barlangrendszer feltárt szakaszainak száma. Az elmúlt húsz év szólt a két ország szakembereinek közös szenvedélyéről, közös munkájáról és egy közös szemlélet kialakításáról. Az elmúlt 20 évben az itt dolgozó szakemberek igyekeztek még jobban megismerni és még jobban megérteni egy folyamatosan változó, egyszerre felszín alatti és felszín feletti, az éltető víz által táplált és összekötött barlangrendszer működését.

Az elmúlt húsz év arra is bizonyságul szolgált, hogy elkerültük azt, amit a világ más részein láttunk: a magabiztos, pökhendi, a természet iránti alázattal nem törődő, időnként csak a profitra koncentráló, jó párszor pedig ideologikus beavatkozást. Ennek a barlangrendszernek a 99 százaléka ma is érintetlen.

Néhol azonban sötétek a cseppkövek. Igazgató úrtól kérdeztem, hogy honnan van ez a szürke, időnként feketés szín. Azt mondta, hogy a múlt század elején még fáklyával világítottak, ettől korom képződött, és ennek itt látható az eredménye.

Szerencsére ez a barlangrendszer megkapja a védelmet, amit kiérdemel. Köszönet ezért a szlovák és magyar kutatóknak. Köszönet ezért a két nemzeti park munkatársainak. Köszönet azért, hogy minden nap a neki kijáró tisztelettel fordulnak a természethez.

Úgy, ahogy Herman Ottó kérte mindannyiunktól: „értelemből fakadó szeretettel”. Tegyék ezt, tegyék így továbbra is.

Köszönöm, hogy meghallgattak, figyelmük megtisztelő volt számomra.

(Szerkesztett változat.)

Legújabb videó
Elnöki kiállás a 2018. május 8-án megalázott református egyházi vezetők mellett
2018. május 08.
Elnöki kiállás
a 2018. május 8-án megalázott református egyházi vezetők mellett
Vízügyi cselekvési program
Vízügyi cselekvési program
Legújabb kiadvány
Legújabb kiadvány
Legújabb kiadvány
Legújabb kiadvány